ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

Φρανσουά Ολάντ, να αλλάξουμε το πεπρωμένο 

«Ο Φρανσουά Μιτεράν έλεγε: Η Γαλλία είναι η πατρίδα μας, η Ευρώπη το μέλλον μας. Αλλά αυτό το μέλλον –οφείλουμε να το παραδεχτούμε –είναι εξαιρετικά θολό. Η Ευρώπη θα έπρεπε να προστατεύει τους λαούς, να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, να επιτρέπει την πρόοδο των εθνών που την συναποτελούν. Ωστόσο, είναι αποδυναμωμένη εξαιτίας της πολιτικής της ανικανότητας, της οικονομικής στασιμότητας, της βραδύτητας των διαδικασιών της. Η διεύρυνση αποτελούσε υποχρέωση μας, μας επέτρεψε να απαλλαγούμε από το ιστορικό μας χρέος. Αλλά η διεύρυνση μετέτρεψε το πρόταγμα μιας Ευρώπης ενωμένης και δυνατής στο πρόταγμα μιας ενωμένης αγοράς.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να ανανεωθεί. Διότι, διαφορετικά, η χρηματοοικονομική κρίση θα παρασύρει τα πάντα στο διάβα της. Αλλά αυτό το νέο ξεκίνημα θα πρέπει να στηριχθεί στη χρήση νέων μεθόδων, επί τη βάσει μιας συνεπούς και σταθερής γραμμής, και όχι με τρόπο συγκεχυμένο και άτακτο. Εάν εκλεγώ Πρόεδρος, θα προωθήσω τη λύση των δύο ομόκεντρων κύκλων :πρώτα οι ιδρύτριες χώρες, γύρω από τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες θα πρέπει να προσδιορίσουν τους μελλοντικούς στόχους και θα ηγηθούν της πορείας, έπειτα οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, οι οποίες συμμετέχουν στην κοινή πολιτική ανάλογα με τις αποφάσεις τους.

Η Γαλλία θα το διακηρύξει  σθεναρά: χωρίς μια ενεργητική και συνεκτική ομάδα στο κέντρο της, η Ευρώπη θα παραμείνει στάσιμη. Αυτή είναι η αποστολή της χώρας μας, χέρι χέρι με τη Γερμανία. Αλλά χέρι σταθερό, διότι η Γερμανία είναι ο φυσικός μας εταίρος, από τότε που οι δύο λαοί μας αποφάσισαν να θέσουν τέρμα σε έναν υπεραιωνόβιο πόλεμο και να βαδίσουν από κοινού. Πρέπει μαζί να επαναπροσδιορίσουμε το κοινό μας σχέδιο, πενήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη των Ηλυσίων το 1993.»

Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, μετ. Στέφανου Νομικού, σς. 151-152.

Keywords
Τυχαία Θέματα