ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

Από γαλλική σκοπιά: η Μέρκελ στην Αθήνα

Το πιθανότερο είναι ότι η Γαλλία δεν θα ήθελε να δει την Μέρκελ να επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα προτού ο Γάλλος πρωθυπουργός να πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Κι όμως έγινε. Ο ανταποκριτής της « Μόντ» Αλαίν Σάλ περιγράφει δύο Αθήνες: μια για τους διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές και μιαν άλλη που ανήκε βέβαια στην κυβέρνηση και στην καγκελάριο Μέρκελ. Στην ουσία  είχαμε ρίψη μαρμάρων εναντίον δακρυγόνων.

Το σύνθημα «Έξω το τέταρτο Ράιχ», διαβαζόταν καθαρά στα πλακάτ, όπως και ο καραγκιόζης που κυνηγούσε κλοτσηδόν την Μέρκελ. Διαδηλωτές ντυμένοι ναζί απομιμούνταν τον ναζιστικό χαιρετισμό προκαλώντας τα χειροκροτήματα και τα χάχανα του πλήθους. Ο παρευρισκόμενος Βασίλης Καμπέρης, πολιτικός μηχανικός με αριστερά φρονήματα, θυμήθηκε ότι «στις 9 Οκτώβρη του 1944, οι Γερμανοί αποχώρησαν καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί επέστρεψαν πάλι στις 9 Οκτωβρίου είναι σημαδιακό καθότι  σήμερα ζούμε μιαν οικονομική κατοχή».

Η Μαριάνα Φωτάκη, εμφανίστηκε κρατώντας ένα πλακάτ  με το σύνθημα : «Μέρκελ-Χίτλερ, πάρε τα μπάσταρδα της Χρυσής Αυγής και δίνε του». Όταν της θύμισαν ότι αυτά τα «μπάσταρδα» του νεοναζιστικού κόμματος (που εξασφάλισαν το 7% στις Εκλογές του Ιουνίου) είναι Έλληνες, υποστήριξε ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη από τους Γερμανούς ευθύνεται για την άνοδο των νεοναζί.

«Αντέξαμε πολέμους και τέσσερις αιώνες τουρκοκρατίας, άρα θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία», τόνισε ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, βιολόγος που ανήκει στην εθνικιστική Δεξιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Ο χειμώνας φτάνει και δεν ξέρουμε πως θα πληρώσουμε το πετρέλαιο για τη θέρμανση. Η κρίση γίνεται αισθητή στα πιο καθημερινά πράγματα». Με ανάλογο ύφος υποδέχθηκε την Μέρκελ  και ο πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας :  «Βρισκόμαστε στο όριο της αντοχής μας. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα που να εμφυσήσουν την ελπίδα…»

Η στάση της Μέρκελ κατέδειξε ότι ο τόνος άλλαξε, έστω και αν η καγκελάριος  απέφυγε πάσα υπόσχεση. Δεν ήρθε σαν «καθηγητής που δίνει συμβουλές, αλλά σαν καλή φίλη και αληθινή συνεργάτιδα». Μάλιστα σχολίασε ότι «Μεγάλο τμήμα του δρόμου έχει διανυθεί, άρα παρά τα εμπόδια, θα πρέπει να τον διατρέξουμε, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες». Με ένα λόγο η επίσκεψή της θεωρείται διπλωματική επιτυχία σε μια χώρα που θεωρούνταν η αποκρουστική πολιτικός  της ευρωπαϊκής σκηνής.

Ο Τσίπρας  δήλωσε με το γνωστό του ύφος : «Η δημοκρατική ευρωπαϊκή παράδοση δεν θα επιτρέψει να καταντήσει η Ελλάδα νεκροταφείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα