«Κρας – τεστ» για το χρέος και η μετωπική Βερολίνου – Ουάσιγκτον

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών μπαίνουν τα αποτελέσματα της επαναγοράς που ανακοινώνονται επισήμως σήμερα.

Τα αποτελέσματα της επαναγοράς ανακοινώνονται σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική ονομαστική αξία των ομολόγων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα –έπειτα και από την 24ωρη παράταση- διαμορφώνεται στα 31,8-32,5 δισ. ευρώ. Το δε ύψος του χρέους που διαγράφηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται στα 21,1-21,2 δισ. ευρώ. Έτσι, το εγχείρημα κρίνεται «τεχνικά επιτυχημένο και περιμένουμε την πολιτική επικύρωση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του

υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Ανοιχτό» όμως παραμένει το κατά πόσο οι δανειστές μας θα θεωρήσουν πως η επαναγορά θα επιτρέψει να μειωθεί το δημόσιο χρέος στον επιθυμητό βαθμό. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι από την επαναγορά θα προκύψει μείωση χρέους κατά 9,5%, έναντι του επιδιωκόμενου 11% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μέση τιμή επαναγοράς των ομολόγων διαμορφώθηκε στα 33,5 λεπτά του ευρώ, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις και δημιουργώντας μια «τρύπα» περίπου 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωναν πάντως ότι η επαναγορά πέτυχε τον στόχο της, εφόσον διαγράφεται χρέος ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, και τόνιζαν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί η εκταμίευση της δανειακής δόσης των 34,4 δισ. ευρώ στο Eurogroup των Βρυξελλών. Η αποδέσμευση του ποσού αναμένεται να γίνει ακολουθήσει έως την ερχόμενη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.

Η όποια απόφαση πάντως ούτε τώρα θα ληφθεί «αναίμακτα»: Η μετάβαση του Μπομπ Τράα (μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα) στο υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup δεν ήταν τυχαία. Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «ερίζουν» με επίκεντρο αυτή τη φορά το ύψος των κεφαλαίων που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να εκτελέσει το πρόγραμμα των επαναγορών. Ειδικά στην περίπτωση που οι προσφορές είναι περισσότερες των αναμενόμενων, το Ταμείο πιέζει να γίνουν δεκτές, ενώ η Ευρωζώνη δεν θέλει να αυξήσει τα δάνεια προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, κοινοτικοί παράγοντες ανέφεραν ότι έχει συζητηθεί (δεν έχει ληφθεί απόφαση) και το ενδεχόμενο μέρος της επόμενης δόσης των 43,7 δισ ευρώ να κατευθυνθεί προς τις επαναγορές ομολόγων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Όπως και να έχει οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών στη διαδικασία με σχεδόν το 100% του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η ένταξη hedge funds που διακρατούσαν κρατικούς τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ ήταν οι δύο συνισταμένες που αύξησαν το συνολικό ύψος των συγκεντρωθέντων ομολόγων από τα 26,5 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία είχαν προσφερθεί προς επαναγορά μέχρι την περασμένη Παρασκευή, στα 31,8 δισ. ευρώ. Κύκλοι του ΟΔΔΗΧ σημείωναν ότι σημασία δεν έχει μ

Keywords
Τυχαία Θέματα