«Κρας τεστ» για 3,3 δισ. ευρώ, μείωση ΦΠΑ και φόρων μεταβίβασης

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ουσιαστικά ο ίδιος ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε ότι πέρα από την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενόψει και της έλευσης των πιστωτών θα παρουσιαστεί σχέδιο για μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακίνητων και του ΦΠΑ που επιβάλλεται στην εστίαση.

Ο νέος γύρος αξιολόγησης της

ελληνικής Οικονομίας ξεκινάει στις 4 Ιουνίου και η ελληνική Κυβέρνηση για να εκταμιευτεί η δόση των 3,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τρεις προαπαιτούμενες δράσεις.

Οι δράσεις αυτές είναι:
• απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
• εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς
• ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την ίδια ώρα σχέδιο για την μείωση φόρων που χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικοί, σχέδιο το οποίο προβλέπει:

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Μάλιστα η κυβέρνηση, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα σχεδιάζει να θέσει συνολικό θέμα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, δηλαδή εκτός από τον κλάδο της εστίασης και σε άλλες κατηγορίες αγαθών.Μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτωνστα επίπεδα του 3% έως 6% ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι 8%, για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για την υπερβάλλουσα των 20.000 ευρώ αξία. Για παράδειγμα, ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ φτάνει σήμερα τα 19.600 ευρώ. Με το προτεινόμενο μοντέλο θα μειωθεί στα 11.400 ευρώΜείωση κατά 4% των αμοιβών των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφορτιστεί ακόμα περισσότερο το συνολικό το κόστος των μεταβιβάσεων. Η προηγούμενη μείωση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα