ΛΑΘΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΣΕΤΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Με τη φράση «δεν μπορεί η Γερμανία να κινεί τα νήματα μονομερώς» ο  ο καθηγητής του πανεπιστημίου «Κολούμπια»  Τζέφρι Σακς μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επισήμανε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την  Ευρώπη αλλά για όλο τον κόσμο.

Ο Αμερικανός καθηγητής άσκησε κριτική στη Γερμανία για την πολιτική που επιβάλει στην Ευρώπη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

για το γεγονός ότι διστάζει να αναλάβει το ρόλο των κεντρικών τραπεζών και να λειτουργήσει ως δανειστής τελευταίου καταφυγίου.

«Δεν μπορεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε μια χώρα χωρίς συζήτηση και ανάλυση. Η Γερμανία δεν μπορεί να κινεί τα νήματα μονομερώς» τόνισε και υπογράμμισε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι καμία οικονομία στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και επισήμανε ότι αυτή η άποψη της κρίσης δεν έχει συζητηθεί στην Ε.Ε., γιατί το μόνο που συζητούν οι Γερμανοί είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας.

«Το ΔΝΤ έχει αντιληφθεί το πρόβλημα αλλά η πολιτική χαράσσεται στο Βερολίνο» είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε ότι η Ελλάδα καλείται να πετύχει έναν κινούμενο στόχο, καθώς η λιτότητα προκαλεί περισσότερη ύφεση και αύξηση των ελλειμμάτων.

Επίσης υποστήριξε ότι  η κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με αύξηση των ελλειμμάτων, τα οποία είναι ήδη μεγάλα και πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως σημείωσε, με εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η χώρα μας.

Πρότεινε δε αύξηση των φόρων στα μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες κυβερνητικές λειτουργίες καθώς και της περικοπής της σπατάλης, όπου υπάρχει.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ευρωπαϊκή εποπτεία στις τράπεζες και εγγύηση των καταθέσεων, ώστε να σταματήσει η μεταφορά κεφαλαίων προς τις ισχυρότερες οικονομίες, που κινδυνεύει να μετατρέψει τις εκτιμήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα