ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Ακόμη και 8 μήνες ίσως χρειαστεί να περιμένουν ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών, λόγω έλλειψης κλινών και προσωπικού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών με λευχαιμία ή λέμφωμα, σημειώνουν οι επιστήμονες, αν και όπως διευκρινίζουν, αυτές οι μορφές καρκίνου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Η «κατάρα» της Δημόσιας Υγείας και Περίθαλψης, οι λίστες αναμονής πλήττουν ακόμη και ιατρικούς τομείς που έχουν επιτύχει  σημαντικές πιθανότητες ίασης, όπως οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα.

Σε αντίθεση με τους άλλους καρκίνους, οι λευχαιμίες και

τα λεμφώματα εμφανίζουν κατά κανόνα μεγάλη ευαισθησία στη χημειοθεραπεία, στην ακτινοθεραπεία, στις στοχευμένες θεραπείες, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, καθώς και στην ανοσοθεραπεία. Έτσι, η   δυνατότητα ίασης είναι σημαντική, ακόμη και στις περιπτώσεις που η προσβολή του οργανισμού είναι εκτεταμένη.

«Περίπου 1.400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας και περίπου 2 χιλιάδες περιπτώσεις λεμφωμάτων διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Τα νοσήματα αυτά αποτελούν το πέμπτο αίτιο θνησιμότητας από νεοπλασματική νόσο. Ποσοστό 70% αυτών των ασθενών ελέγχονται ικανοποιητικά με τις θεραπείες που υπάρχουν» ανέφερε, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων (21-28 Ιουνίου) ο αιματολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και Συντονιστής- Διευθυντής της Αιματολογικής και Λεμφωμάτων Κλινικής & της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», Νικόλαος Χαρχαλάκης.

Ωστόσο, στην περίπτωση των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων τα γνωστά προβλήματα του ΕΣΥ αποτελούν και το μεγαλύτερο εμπόδιο. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κλινικής Αιματολογική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Ευαγγελισμού και Αντιπρόεδρο της ΕΑΕ, Δημήτριο Καρακάση, τα 9 κρεβάτια, που λειτουργούν δεν επαρκούν. Η αναμονή φθάνει τους 6 και 8 μήνες, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού, αφού ο αριθμός αντιστοιχεί στα δεδομένα της δεκαετίας του ’90, την ώρα που η κλινική εξυπηρετεί όλη τη Νότια Ελλάδα, από τη Λάρισα και κάτω, αλλά και περιστατικά από την Κύπρο, καθώς οι Κύπριοι προτιμούν, πλέον, να στείλουν περιστατικά στη χώρα μας και όχι στην Αγγλία ή το Ισραήλ, όπως συνήθιζαν.

Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης είναι σοβαρές, αφού το 10 με 20% των ασθενών τελικά δεν μεταμοσχεύονται και είτε υποτροπιάζουν είτε πεθαίνουν από άλλες αιτίες.

Επιπλέον, τα ταμεία συχνά αρνούνται να προπληρώσουν τη διαδικασία, η οποία κοστίζει 20 με 40 χιλιάδες ευρώ, ποσό που τελικά βγαίνει από τις τσέπες των ίδιων των ασθενών. Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με τους άπορους, όπως σημείωσε ο κ. Καρακάσης, για τους οποίους καταλήγει να καλύπτει το κόστος το ίδιο το νοσοκομείο, καθώς το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΜ, αδυνατούν να το καταβάλλουν.

Η αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, για την οποία απαιτείται η ανεύρεση μοσχεύματος, χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ασθενείς με λευχαιμίες και σπανιότερα σε ασθενείς

Keywords
Τυχαία Θέματα