Λίβανος: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σαλάμ

15:53 6/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Σαλάμ, πρόσκειται στην αντισυριακή και υποστηριζόμενη από τη Δύση συμμαχία της 14ης Μαρτίου. Θεωρείται υποψήφιος που συγκεντρώνει συναίνεση και έχει κερδίσει επίσης την υποστήριξη του συνασπισμού 8 Μαρτίου, ο οποίος περιλαμβάνει την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση Χεζεμπολάχ. Επίσης κέρδισε 124 ψήφους στο 128μελές κοινοβούλιο.

Ο Ταμάμ Σαλάμ διορίσθηκε δύο εβδομάδες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, στα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του οποίου κυριάρχησαν προσπάθειες για να συγκρατηθούν οι θρησκευτικές εντάσεις, η βία και

οι οικονομικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία.

Ο άμεσος στόχος του, αν καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση αποδεκτή από τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου, θα είναι να προετοιμάσει τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο, αλλά είναι πιθανό να καθυστερήσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν.

Ο Σαλάμ, γεννήθηκε το 1945 και είναι γόνος μιας εξέχουσας σουνιτικής πολιτικής δυναστείας και υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού το 2008 και 2009. Ωστόσο μια πηγή στο συνασπισμό 8 Μαρτίου, δήλωσε πως παρά την ευρεία υποστήριξη που είχε ο διορισμός του Σαλάμ, μπορεί να χρειαστεί να δώσει μακροχρόνιο αγώνα για να σχηματίσει μι κυβέρνηση. Ο προκάτοχός του, ο Μικάτι είχε χρειαστεί πέντε μήνες για να σχηματίσει το υπουργικό συμβούλιό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα