ΛΙΒΥΗ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ

09:45 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Έκοψαν τον συρματένιο φράκτη με το φως της ημέρας χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Όταν πλέον είχαν καταλάβει το διάδρομο προσγειώσεως οι άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου της Τρίπολης κάθονταν και παρακολουθούσαν.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Μιά χούφτα αρματωμένοι άνδρες κατέλαβαν για αρκετές ώρες προχθές το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Τρίπολης της Λιβύης με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη να αναρωτιούνται τι είδους χώρα

βοήθησαν να σχηματισθεί, απομακρύνοντας από την εξουσία τον Καντάφι.

Η Λιβύη, χώρα των μεγαλυτέρων γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου στην Αφρική είναι βυθισμένη στο χάος σχεδόν ένα χρόνο τώρα από το τέλος της επανάστασης. Κράτος ουσιαστικά δεν υπάρχει. Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που υπακούν στους αρχηγούς τους είναι ισχυρότερες από την αστυνομία και τον στρατό. Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων ουδείς ασχολείται με τη αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ επικρατεί πλήρης αναρχία στους δρόμους με τους Λίβυες να παρκάρουν όπως και όπου τους αρέσει τα αυτοκίνητά τους.

Το επεισόδιο στο αεροδρόμιο συνέβη την ημέρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας να πείσει επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη Λιβύη.

Η επίθεση έγινε από μέλη της πολιτοφυλακής Ταξιαρχία Αλ Αουφέα που προέρχεται από την πόλη Ταρχούνα που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Ένα κονβόι 60 αυτοκινήτων με άνδρες οπλισμένους ανενόχλητο έφθασε στο αεροδρόμιο. Πίστευαν ότι ο αρχηγός τους είχε συλληφθεί κι εκρατείτο από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Τρίπολη και κατέλαβαν το αεροδρόμιο με στόχο να πιέσουν για να αφεθεί ελεύθερος. Τελικώς μετά από διαπραγματεύσεις εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο.

Παρά ταύτα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν σε απλά καθημερινά ζητήματα, ο τομέας του πετρελαίου που τόσο ενδιαφέρει τη Δύση δείχνει να τα πηγαίνει καλά. Η παραγωγή  έρχεται σιγά αλλά σταθερά στα επίπεδα προ του πολέμου. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν επιστρέψει και άρχισαν ήδη να δουλεύουν κανονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα