«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΛΟΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Με ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων συνεχίζεται η αντιπαράθεση της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης για τα τιμολόγια του ρεύματος.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Οι μεγάλες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης διεκδικούν από τη ΔΕΗ τιμολόγια κατά περίπτωση, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενεργειακού τους προφίλ, προκειμένου να καταφέρουν να «σταθούν» στο διεθνή ανταγωνισμό και να μην υποχρεωθούν να κλείσουν τις παραγωγικές δραστηριότητές τους,

με ότι αυτό συνεπάγεται. Υποστηρίζουν ταυτόχρονα ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενεργειακού προφίλ των μεγάλων πελατών της Μέσης Τάσης (ιδίως η καμπύλη φορτίου και ο συντελεστή χρήσης), στην πραγματικότητα αποδίδουν οικονομικά πλεονεκτήματα στη ΔΕΗ και άρα δικαιολογούν μια διαφορετική αντιμετώπιση και εξατομικευμένη τιμολόγηση. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στη ΡΑΕ, όπου έχουν καταφύγει με καταγγελίες τους, κάποιες από τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.

Τα τιμολόγια Μέσης Τάσης της ΔΕΗ απελευθερώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου το 2012. Η ΔΕΗ, στηριζόμενη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, ανακοίνωσε στις 27 Ιανουαρίου το νέο της ενιαίο τιμολόγιο για τη Μέση Τάση με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Τα νέα τιμολόγια περιλαμβάνουν μεγάλες αυξήσεις σε μία σειρά επιμέρους χρεώσεών τους, αδιακρίτως για όλους τους πελάτες στην κατηγορία αυτή, η οποία περιλαμβάνει, ως γνωστόν από εμπορικά καταστήματα μέχρι μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω κρίσης, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του το νέο τιμολόγιο να οδηγήσει σε τεράστια επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους σημαντικών επιχειρήσεων και να αναδειχτεί σε κομβικό παράγοντα για την επιβίωσή τους. Μιλάμε για μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, χαρτοβιομηχανίες κ.λπ.

Εκείνο πάντως που υποστηρίζουν στελέχη της βιομηχανίας είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος τιμολόγησης, με έλλειψη εξατομικευμένου τιμολογίου που να ανταποκρίνεται στα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά τους, έχει οδηγήσει σημαντικές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις με σημαντική παραγωγική δραστηριότητα σε μεγάλο αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ορισμένες τουλάχιστον από αυτές  να βρίσκονται ένα βήμα πριν την πλήρη αναστολή της λειτουργίας τους. «Πρόκειται για προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων μας, καθώς η συνέχιση της λειτουργίας μας θα ήταν απολύτως ζημιογόνα», δηλώνει στέλεχος μεγάλης εξαγωγικής βιομηχανίας της Μέσης Τάσης, από εκείνες που έχουν πρωταγωνιστήσει στη διελκυστίνδα περί τα τιμολόγια. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι φυσικά πολύ ευρύτερο, όχι μόνο γιατί η ελληνική οικονομία δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια να «χάσει» τις λίγες εξαγωγικές επιχειρήσεις που φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα, αλλά και γιατί, κατά κανόνα, το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων συμπαρασύρει πολλούς μικροεπαγγελματίες και παραγωγούς που εξαρτώνται άμεσα από τη λειτουργία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα