Μ. Κοππά: Περισσότερη Ευρώπη και στον τομέα της άμυνας

Εχθές Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, με την ιδιότητα της ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προοπτικές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, ανταποκρινόμενη σε πρόκληση της Πορτογαλικής Βουλής, συμμετείχε σε ακρόαση που οργάνωσε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, με θέμα το μέλλον και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Η Μ. Κοππά παρουσίασε τους βασικούς άξονες της θέσης του ΕΚ όπως αυτή

εκφράστηκε στην ψηφοφορία στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του ΕΚ, η οποία κατέληξε στην έγκριση της έκθεσης με μεγάλη πλειοψηφία. Η έκθεση της Mαριλένας Kοππά θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη και θα ψηφιστεί την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας.

«Η Ε.Ε. οφείλει να επιλέξει αν θα είναι μόνο μια μεγάλη αγορά ή ένας διεθνής παίκτης», είπε η Μαριλένα Κοππά, τονίζοντας ότι «μια συζήτηση για την άμυνα και την ασφάλεια εν μέσω κρίσης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αντίθετα αφορά μια άλλη όψη της πραγματικότητας των Ευρωπαίων πολιτών μια και η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια είναι απόλυτα συνδεδεμένες.

Είμαι Ελληνίδα, έρχομαι από τη χώρα εκείνη που μαστίζεται από την κρίση όσο καμιά άλλη. Γνωρίζω την κατάσταση στη χώρα σας καθώς και τις θυσίες του πορτογαλικού λαού. Όμως, αν ακόμη πιστεύουμε ότι το όραμα της Ε.Ε. πρέπει να μείνει ζωντανό, αν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, δεν μπορεί να είναι μόνο μια μεγάλη αγορά αλλά πρέπει να βάλει στο επίκεντρο τον Ευρωπαίο πολίτη και την ασφάλεια του. Αν θέλει να υπάρξει σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, σε έναν κόσμο που οι απειλές δεν προέρχονται στην πλειοψηφία τους από άλλα κράτη αλλά από μη κρατικούς δρώντες, ούτε είναι αποκλειστικά στρατιωτικές, η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια προσφέρει την αναγκαία εκείνη στρατηγική αυτονομία για να πορευτεί η ΕΕ σε ένα αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον.

Είναι γνωστό ότι σε όλα τα κράτη αλλά κατεξοχήν σε εκείνα που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής οι προϋπολογισμοί για την άμυνα υπέστησαν δραματικές περικοπές. Αυτό ήταν απολύτως λογικό όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.

Η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας δεν είναι πολυτέλεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αφορά τομείς όπως τη θαλάσσια ασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια, δηλαδή την ασφάλεια πόρων και αγωγών. Αφορά τη διαχείριση των συνόρων, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και την αμοιβαία συνδρομή. Αφορά την προστασία των τηλεπικοινωνιών, του κυβερνοχώρου. Αφορά την έρευνα και την τεχνολογία με στρατιωτική αλλά και πολιτική χρήση. Αφορά τη στρατιωτική βιομηχανία και 750.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Σε όλα αυτά, κεντρικό ρόλο έχει η στήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη. Η άμυνα και η ασφάλεια δεν ανήκουν στους στρατιωτικούς μόνο. Δεδομένου ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος, ακόμη και το πιο ισχυρό δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των απειλών, η στήριξη των πολιτών αλλά και η συνεργασία και ο συντονισμός μπορούν να κάνουν την Ευρώπη πιο ασφαλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα