ΜΕ ΝΟΜΟ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Σχέδιο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών μαζί με έτοιμη διάταξη νόμου που θα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας στην Τρόικα, με στόχο να «γλυτώσει» προς ώρας, τις πιέσεις για νέα μείωση μισθών και εργασία – λάστιχο.

Στην κρίσιμη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά

της διαρροής για επαναφορά του σκληρού σεναρίου που θέλει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή και δύο χρόνια (στα 67) να περιλαμβάνεται τελικά στο πακέτο μέτρων ο Γιάννης Βρούτσης θα επιδιώξει αφενός να πείσει τους δανειστές ότι δεν χρειάζεται άλλη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως του βασικού. Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να προετοιμάσει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση για μείωση κατά 1,1%, αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ χθες εξαγγέλθηκε και περαιτέρω μείωση εντός του 2013. Αυτό που δεν έχει καθοριστεί, και προκαλεί εντύπωση, με δεδομένη τη δραματική εικόνα των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ο τρόπος που θα αναπληρωθούν τα έσοδα αυτά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας θα επιδιώξει να πείσει την ομάδα του Πολ Τόμσεν ότι δεν χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, καθώς ακόμη δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα της προηγούμενης νομοθετικής παρέμβασης.

Για να φανεί δε, «υπάκουος» στις μνημονιακές του υποχρεώσεις, θα παρουσιάσει έτοιμη διάταξη νόμου που θα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα καθορίζει από δω και εφεξής το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Η αντίδραση της ΓΣΕΕ υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή. Με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «νομοθετική παρέμβαση πραξικοπηματική, άδικη και αναποτελεσματική. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει την κοινωνία, επιχειρώντας να στείλει στον Καιάδα τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους συνταξιούχους. Τα συνδικάτα θα απαντήσουν απεργιακά, άμεσα και δυνατά».

Από την πλευρά των κυρίων Κλάους Μαζούχ, Ματία Μορς και Πολ Τόμσεν αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα αλλαγών στην αγορά εργασίας, όπως περιγράφηκαν στο e-mail που είχε στείλει προ ημερών η τρόικα στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Ειδικότερα, η τρόικα θέλει να καταργηθεί το πενθήμερο και να θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία και ταυτόχρονα να οριστούν οι 11 ώρες ως ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης. Επίσης, ζητείται να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης, έτσι ώστε να περικοπούν και άλλο οι αποζημιώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα