Με τον πρόεδρο του Λιβάνου συναντήθηκε ο Παπούλιας

Μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την γεωπολιτική κατάσταση στην ευρήτερη περιοχή, αλλά και το ζήτημα του Κυπριακού που έθεσε ο κ. Παπούλιας, καθώς και θέματα που αφορούν στον οικονομικό, εμπορικό και στρατιωτικό τομέα.

Και οι δύο συμφώνησαν σε περαιτέρω ενδυνάμωση και εντατικοποίηση της πολύ καλής σχέσης ανάμεσα στα δύο κράτη.

Πιο ειδικά ο  κ. Παπούλιας τόνισε ότι η περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Λιβάνου αφορά «τους τομείς των επενδύσεων,

της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του εμπορίου» πρόσθεσε δε ότι με τον κ. Σουλεϊμάν αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε  ότι η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, αποτελεί αξιόπιστη και ασφαλή δίοδο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ενημερώνοντας τον Λιβανέζο πρόεδρο για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε για τη στάση της Άγκυρας: «Θέλω να είμαι σαφής για μια ακόμη φορά. Η τουρκική κατοχή προσβάλλει τις βαθύτερες ευρωπαϊκές αξίες και αποτελεί πρόσκομμα στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία» είπε ενώ για  τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπούλιας υποστήριξε τις προσπάθειες του Λιβάνου να θωρακισθεί από τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης και χαρακτήρισε το Μεσανατολικό κορυφαίας σπουδαιότητας για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενω αποδέχθηκε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βηρυτό.

Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, υπογράμμισε τα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν στην ανάπτυξη των διμερών οικονικών σχέσεων, ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διαφύλαξη της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την υποστήριξη της Ελλάδας στον ΟΗΕ να λάβει καθεστώς παρατηρητή η Παλαιστίνη. Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος επί των δημοκρατικών βάσεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στον αραβικό κόσμο.

Ο κ. Σουλεϊμάν εξέφρασε εμμέσως τη άρνηση της χώρας του για μετακίνηση προσφύγων από τα παλαιστινιακά εδάφη καθώς και την ανάγκη αποφυγής του Λιβάνου από οποιασδήποτε αρνητική επιρροή που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της υφιστάμενης κρίσης στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα οι Σύριοι να μπορέσουν μόνοι τους να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές πολιτικές λύσεις.

Οι δύο ηγέτες προήδρευσαν από κοινού, σε κοινή σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών, όπου από την ελληνική πλευρά παρίσταντο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Λίγο αργότερα ο Λιβανέζος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη και αφού επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιβάνου, Παπούλιας,livanou, papoulias