Μείωση του προσωπικού στις τράπεζες κατά 20%

Σε μείωση προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων προχωρούν οι τράπεζες με στόχο να προσαρμοστούν στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank,

έχοντας απορροφήσει τους τελευταίους μήνες πάνω από 10 τράπεζες, ελέγχουν πλέον ποσοστό άνω του 90% της τραπεζικής αγοράς. Οι τέσσερις παραπάνω συστημικές τράπεζες διαθέτουν στην Ελλάδα δίκτυο άνω των 3.200 σημείων ενώ απασχολούν περίπου 46.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών το δίκτυο με ορίζοντα 3ετίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% ενώ ανάλογη αναμένεται η μείωση του προσωπικού. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 600 καταστήματα λιγότερα και πάνω από 9.000 εργαζόμενους.

Ήδη οι διοικήσεις των τραπεζών, προχωρούν με ταχύτητα στην προσαρμογή του δικτύου καταστημάτων και σχεδόν καθημερινά κάποιο κατάστημα τράπεζας κλείνει. Σε ότι αφορά την μείωση του προσωπικού αυτή θα γίνει την εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης καθώς και από τη “φυσική” μείωση του προσωπικού μέσω των συνταξιοδοτήσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων στον όμιλο, δηλαδή περίπου 2.500 εργαζόμενοι. Παράλληλα ο όμιλος θα προχωρήσει σε δραστική μείωση του αριθμού καταστημάτων καθώς διαθέτει 1.306 σημεία εκ των οποίων τα 484 (!) βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής.

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προετοιμάζει επίσης η Alpha Bank παράλληλα με τον ανασχεδιασμό του δικτύου της. Σημειώνεται ότι μετά την απόκτηση της Εμπορικής η Alpha διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα με 733 σημεία. Το πράσινο φως από την τρόικα αναμένει η διοίκηση της Εθνικής για την υλοποίηση του δικού της προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού ενώ σε ότι αφορά το δίκτυο η διοίκηση της ΕΤΕ ήδη πραγματοποιεί μικρής κλίμακας κινήσεις. Κίνητρα για την μείωση του προσωπικού θα δώσει και η Eurobank στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα