ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σε νέα καθυστέρηση οδηγείται η έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, καθώς εκκρεμεί η τελική συμφωνία με την τρόικα. Για συμφωνία και όχι ψήφιση πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου μιλά πλέον η κυβέρνηση.

Στον «αέρα» βρίσκεται για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός προγραμματισμός για την έγκριση των νέων μέτρων από τη Βουλή.

Η μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία πλέον παραπέμπεται για μετά την προσεχή Παρασκευή όταν και οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκαλεί και νέα καθυστέρηση.

Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του κ. Ευ. Βενιζέλου («να τελειώνουμε μέχρι την Πέμπτη», είχε πει μετά την τελευταία σύνοδο των τριών αρχηγών) ήταν η συμφωνία να κλείσει εντός της εβδομάδος που ξεκινά και να ψηφισθεί, κατεπειγόντως, από τη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Με αυτό τον τρόπο, ο Γιάννης Στουρνάρας θα προσήρχετο στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου με ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του, προκειμένου να ζητήσει και επίσημα την εκταμίευση της δόσης.

Πλέον, οι διαδικασίες πηγαίνουν πίσω και ο νέος στόχος ειναι μέχρι τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της στο νέο πρόγραμμα. Η ψήφιση των μέτρων θα γίνει πιθανότατα το διάστημα 10 -15 Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 του μηνός. Η καθυστέρηση αυτή ενδέχεται, πάντως, να εξυπηρετεί τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, τη ΔΗΜΑΡ, στις τάξεις της οποίας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για το νέο πακέτο μέτρων. Η ηγεσία του κόμματος, ωστόσο, εκτιμά ότι τα μέτρα μπορεί να «περάσουν» με λιγότερους κλυδωνισμούς (σ.σ. οι διαφοροποιήσεις βουλευτών θεωρούνται δεδομένες) αν της ψηφοφορίας έχει προηγηθεί μία θετική αντίδραση του Eurogroup που θα επιβεβαιώνει την εκταμίευση της δόσης ως «απάντηση» στο ελληνικό πρόγραμμα που θα έχει συμφωνηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα