ΣΑΒΒΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Το λιμάνι του Πειραιά, η ανάπτυξη του και ο δήμαρχος

Τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη ένας δημόσιος διάλογος για το μέλλον των ελληνικών λιμένων. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις τμημάτων και ολόκληρων επαρχιακών λιμένων. Τα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με αυτή την προοπτική. Για το λιμάνι του Πειραιά η συζήτηση επικεντρώνεται

στο δημόσιο λόγο που διατυπώνει ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος αμφισβητεί κατά καιρούς τον σχεδιασμό του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος έχει μια σταθερή θέση για το λιμάνι του Πειραιά και συνεχώς τονίζει σε όλους τους τόνους ότι το «λιμάνι του Πειραιά ανήκει στους Πειραιώτες». Μάλιστα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους δήλωσε στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα» της πόλης ότι «το λιμάνι μας είναι το πρώτο που διεκδικούμε» και πρόσθεσε: «Μας έχουν πάρει το λιμάνι μας και έχουμε αποδεχθεί την ήττα. Όπως αποδεχθήκαμε την ήττα για την Μικρά Ασία και μάλιστα υπήρχε μία περίοδος που απαγορευόταν να λέμε “αλησμόνητες πατρίδες”. Eπρεπε να λέμε “χαμένες πατρίδες”. Αν δεν λέγαμε “χαμένες πατρίδες”, δεν ήμασταν προοδευτικοί. Ετσι λοιπόν, είναι απολύτως φυσιολογικό για πάρα πολλούς Πειραιώτες, το λιμάνι να μην ανήκει στην πόλη. Διεκδικούμε το λιμάνι ολόκληρο. Στο σύνολό του».

Πριν λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος ανάπτυξε και πάλι τις φιλόδοξες απόψεις για τις σχέσεις του Δήμου Πειραιά και τον ΟΛΠ και το λιμάνι. Είπε, ότι «δεν κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου: είναι νοσηρή αυτή η κατάσταση: Άλλη διοίκηση για το λιμάνι και άλλη για την πόλη. Το λιμάνι είναι κομμάτι της πόλης, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, η πλατεία Κοραή. Όμως μια νοσηρή διοικητική αντίληψη το έχει χωρίσει. Έχει μετατρέψει τον Πειραιά από πόλη παραλιακή σε Δήμο Κυψέλης, Παγκρατίου, Σεπολίων, που δεν βρέχεται πουθενά από θάλασσα. Και αυτά τα πανύψηλα κάγκελα που χωρίζουν την πόλη μας από το λιμάνι θα πέσουν. Κι αν πρέπει να υπάρχει μια Ανώνυμη Εταιρεία που να διοικεί λιμενικές δραστηριότητες, αυτές θα περιοριστούν αυστηρά στις λιμενικές δραστηριότητες. Τι δουλειά έχει να υπάρχει εμπορική δραστηριότητα ή άλλη δραστηριότητα πάνω στο έδαφος της πόλης από άλλη διοίκηση εκτός Δήμου; Θα πέσουν τα κάγκελα και θα πάνε τα σύνορα της πόλης εκεί που είναι η φυσική τους θέση: η θάλασσα.».

Ο δήμαρχος πάλι πριν λίγες ημέρες, ασχολήθηκε διεξοδικά με την κρουαζιέρα του πρώτου λιμένα της χώρας. Ειδικότερα τόνισε ότι «ο Πειραιάς, αυτή η πανέμορφη πόλη, αυτό το εθνικό μας λιμάνι και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, δεν υπάρχει δυστυχώς στον τουριστικό χάρτη. Δεν το λαμβάνει υπόψη του κανένα γραφείο οργάνωσης κρουαζιέρας στο εξωτερικό. Το χρησιμοποιούν μόνο ως λιμάνι άφιξης για να φύγουν κατευθείαν για την Αθήνα»

Θέλω να σταθώ σε τρία σημεία από αυτά που λέει ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος. Προηγουμένως θέλω να επισημάνω ότι μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Επίσης ότι στα δύο χρόνια της θη

Keywords
Τυχαία Θέματα