ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΦΛΕΒΑΣ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Σουηδοί επιστήμονες για πρώτη φορά στην ιστορία κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία σε ένα 10χρονο κορίτσι μία συνθετική φλέβα, την οποία είχαν νωρίτερα δημιουργήσει στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρά της.  

Το επίτευγμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, που αξιοποιεί βλαστικά κύτταρα για να αναδημιουργήσει κατεστραμμένους ή άρρωστους ιστούς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Σουτσίτρα Σουμιτράν- Χόλντγκερσον του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» πιστεύουν ότι η

τεχνική τους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον, καθώς είναι δυνατό να γίνει φθηνότερη και ακόμα πιο αποτελεσματική.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μία 30χρονη γυναίκα ήταν η πρώτη στον κόσμο, στην οποία μεταμοσχεύθηκε μία συνθετική τραχεία από δικά της βλαστοκύτταρα και έκτοτε έχουν γίνει άλλες παρόμοιες μεταμοσχεύσεις. Όμως ήταν η πρώτη φορά που μία συνθετική φλέβα από βλαστικά κύτταρα της ασθενούς μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία σε αυτή.

Το κορίτσι είχε μία μπλοκαρισμένη φλέβα, με συνέπεια να μην είναι δυνατό να απομακρυνθεί το αίμα από το έντερο και τη σπλήνα και να μεταφερθεί στο ήπαρ. Το πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εσωτερική αιμορραγία, ακόμα και θάνατο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παραδοσιακά αντικαθίσταται η μπλοκαρισμένη φλέβα με τμήματα υγιούς φλέβας που έχει ληφθεί από άλλο τμήμα του σώματος, όπως το πόδι.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο μία συνθετική φλέβα, χρησιμοποιώντας ως βάση βλαστικά κύτταρα που είχαν προηγουμένως λάβει από τον μυελό των οστών του κοριτσιού. Ως «σκελετό» χρησιμοποίησαν ένα τμήμα φλέβας μήκους εννέα εκατοστών, που είχαν πάρει από έναν άλλο (νεκρό) δωρητή και την οποία φλέβα είχαν απογυμνώσει από τα κύτταρά της, ώστε πάνω σε αυτή τη γυμνή πρωτεϊνική «σκαλωσιά» να έρθουν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο τα νέα κύτταρα της ασθενούς, όπως και έγινε.

Οι Σουηδοί ερευνητές ήδη συνεργάζονται με μία μη κατονομασθείσα εταιρία για την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου τους, ενώ έως το τέλος του 2012, όπως ανακοίνωσαν, θα επιχειρήσουν μία ανάλογη μεταμόσχευση με συνθετική αρτηρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα