ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΕΛΙΑ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

08:05 7/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Άνοιγμα σε χώρους όμορους προς το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προτείνοντας τη δημιουργία συνασπισμού κομμάτων στα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς» του Ρομάνο Πρόντι. Και αν εκεί συνάντησε «ανοιχτές θύρες», στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα αναμένονται δυσκολότερα.

Μία ιταλικού τύπου ‘Ελιά’ ονειρεύεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος

για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εξαφανίζοντας όμως τώρα από τον λόγο του την έννοια «Κεντροαριστερά». «Παραπέμπει σε όρους των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης», λένε στενοί συνεργάτες του, εξηγώντας όμως το βαθύτερο νόημα της πρότασης που απηύθυνε χθες από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τόσο στη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους, που παρευρίσκονταν δι’ αντιπροσώπων, όσο και σε άλλους όμορους πολιτικούς χώρους. Έτσι, μπορεί κάθε πολιτικός φορέας να διατηρήσει τα δικά του χαρακτηριστικά, μη αφομοιούμενος από κάποιον άλλο, αλλά να συνεργαστεί εκλογικά -και πολιτικά σε έναν βαθμό- με άλλες δυνάμεις σε έναν «συνασπισμό νίκης».

Αμέσως μετά την σχετική πρόταση πάντως χθες, τον λόγο στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ πήρε ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, που χαιρετίζοντας τις εργασίες του κόμματος, προχώρησε ακόμα παραπέρα. Στη δική του «προωθημένη» πρόταση, η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη παράταξη της Αριστεράς και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, η συγκρότηση της οποίας απαιτεί ανοικτό και ισότιμο διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις. «Στο Συνέδριο του κόμματός μας αποφασίσαμε πως δεν θέλουμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ όπως ήταν τότε. Αλλάξτε, γίνετε το κάτι άλλο και είμαστε εδώ», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου των Οικολόγων Πρασίνων Γιώργου Λυρατζά, που άφηνε επίσης «ανοιχτό» το πεδίο της «συνεννόησης».

Μόνο που η τελευταία για να υπάρξει, θα πρέπει να αποτυπωθεί και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όπου προς το παρόν η «ανασύσταση» ξεκίνησε με τελεσίγραφα και απειλές διαγραφής από τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο. Με την ομιλία του, τράβηξε τη δική του «κόκκινη γραμμή», κόβοντας την επικοινωνία με παλιότερα στελέχη όπως ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Γιώργος Φλωρίδης που περιγράφηκαν ως «αμετροεπείς» απέναντι στο κόμμα, ενώ έστειλε «τελεσίγραφο» σε κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Γιάννης Ραγκούσης ότι δεν θα δεχθεί υπονόμευση στην προσπάθεια προς την αναγέννηση του κινήματος…

Keywords
Τυχαία Θέματα