Μια υπογραφή «στερεί» από την αγορά 20 δισ. ευρώ

Ρευστότητα ύψους 20 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα με μια μόνο υπογραφή: την εξομοίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών με τον αντίστοιχο των ευρωπαϊκών.

Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, τη στιγμή που όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%.

Η απαίτηση για υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες οδηγεί σε δέσμευση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ. Αν ο δείκτης μειωνόταν στα ευρωπαϊκά επίπεδα, τότε τα 2 δισ. ευρώ αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεδομένου ότι οι τράπεζες πρέπει να διακρατούν περίπου το 10%, ως κεφαλαιακό απόθεμα, του χορηγούμενου δανείου, τότε τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ύψους 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσό, αντιστοιχεί στο 10% του σημερινού υπολοίπου δανείων, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αναζωογονήσει τη ρευστότητα της οικονομίας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δεν ζητούν κάποια εξαίρεση ή βοήθεια, αλλά απλή εξομοίωση με τους κανόνες που ισχύουν για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. «Με την εξομοίωση των δεικτών κεφαλαιακής ρευστότητας», εξηγούν στελέχη τραπεζών, «θα δημιουργηθεί άμεσα ρευστότητα για την οικονομία». «Η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία λογική ειδικά σε μια συγκυρία που η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη ρευστότητα για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Η επιβολή υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι τιμωρητικού χαρακτήρα και επιδεινώνει τις συνθήκες ρευστότητας», υπογραμμίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό οι διοικήσεις των τραπεζών πιέζουν τις ελληνικές αρχές να θέσουν αίτημα στην τρόικα για την εξομοίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Στο ίδιο πνεύμα οι διοικήσεις ζητούν την άμβλυνση των όρων του stress test που διενεργεί η BlackRock. Για την ακρίβεια οι εγχώριες τράπεζες δεν ζητούν ούτε χαλάρωση των όρων ούτε κάποια άλλη προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν μεταχείριση αντίστοιχη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε από την BlackRock έπρεπε οι εγχώριες τράπεζες να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 10% για την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ για το δυσμενές σενάριο (βάσει του οποίου προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες) ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έπρεπε να ξεπερνά το 7%. Λίγο μετά πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο πανευρωπαϊκό stress test από την EBA, την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, η οποία ζητούσε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 7% και άνω του 5% για το δυσμενές σενάριο. Μικρότεροι δείκτες συνεπάγονται μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα