Σε εξέλιξη η συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά στο Λευκό Οίκο

20:21 8/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολαϊν Άτκινσον (ως πρώην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό μνημόνιο) και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ

(ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο) και Μάικλ Σέσαμς (διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC).

Επίσης παρόντες είναι ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετέχουν: ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, ο σύμβουλος ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων Σταύρος Παπασταύρου, ο διπλωματικός σύμβουλος Στέλιος Βασιλόπουλος, ο διευθυντής του Μαξίμου Δημήτρης Πτωχός και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11:00 οι κ.κ. Ομπάμα –Σαμαράς θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις.

Ο θαυμασμός του Κέρι για τους Έλληνες

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διεξήχθη σε καλό και θετικό κλίμα ενώ ο κ. Κέρι εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού προσωπικά.

Σύμφωνα με την κ. Ψάκι, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό ενώ αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Κέρι «συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία (για τις ΗΠΑ) να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή», όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργείου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Στις 21:55 (ώρα Ελλάδας) θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση με τον κ. Ομπάμα θα διαρκέσει 55 λεπτά.

«Μήνυμα στη Μέρκελ από τη συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά»

Εν τω μεταξύ την υποστήριξη των ΗΠΑ θα δείξει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό (22:00 ώρα Ελλάδας), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Την ίδια ώρα, συμπληρώνει, η Ελλάδα προετοιμάζεται για περισσότερες συνομιλίες με τους πιστωτές για μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνει ότι όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος στην ατζέντα θα βρεθούν το κυπριακό, οι εμπορικές πρωτοβουλίες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η επίσκεψη μπορεί να δώσει στον Έλληνα πρωθυπουργό την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ για χαλάρωση της λιτότητας», επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg και υπενθυμίζει ότι η συνάντηση προηγείται των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου στις οποίες η καγκελάριος διεκδικεί τρίτη θητεία, με την υπόσχεση ότι η Γερμανία δεν θα μετριάσει την πίεση στην Ελλάδα να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να εξακολουθήσει να λαμβάνει βοήθεια, όπως συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Επίσης το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται μετά την έκθεση του ΔΝΤ το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης και πιθανότητα να χρειαστεί περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για να πετύχει τους στόχους διάσωσης.

Επιπλέον αναφέρεται στην ανεργία στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για επίπεδα ρεκόρ που έφτασαν στο 27,6% το Μάιο και στο 64,9% στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα