Μόνος με το πλεόνασμα ο… Στουρνάρας

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών για την πορεία των δημόσιων οικονομικών είναι χαρακτηριστική του πώς θα πορευθεί εφεξής η κυβέρνηση και η πολιτική ζωή της χώρας. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί… πανάκεια για την κυβέρνηση, αφού κατά το Μαξίμου ξεκλειδώνει τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ο στόχος δεν μοιάζει πειστικός για τους γαλάζιους βουλευτές που ακούν τους ψηφοφόρους τους να διαμαρτύρονται για χίλια όσα ζητήματα (φορολογικές επιβαρύνσεις, ανεργία, διαθεσιμότητες στο Δημόσιο) και να μην γοητεύονται από τις δημοσιονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης.

Από

κοντά και η αντιπολίτευση που χθες κατηγόρησε την κυβέρνηση μέχρι και για δημιουργική λογιστική ενώ είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να αφήσει να… ξεχαστούν τα μέτρα που έχουν οδηγήσει στα τελευταία αποτελέσματα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και, κατ’ επέκταση, για το Μαξίμου δεν είναι η αναμενόμενη πολεμική της Κουμουνδούρου αλλά η απροθυμία των βουλευτών να στηρίξουν επικοινωνιακά και πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών. Μπορεί πια να έχει μυρίσει… Δεκαπενταύγουστος ωστόσο ήταν ηχηρή η απουσία των βουλευτών από τα, εναπομείναντα, ΜΜΕ που λειτουργούν ειδησεογραφικά. Άλλωστε, δεν φταίνε μόνον τα μπάνια του λαού για τη σιγή των γαλάζιων. Οι σχέσεις Στουρνάρα με τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κυρίως, την πρώτη, είναι τεταμένες, περισσότεροι τον επικρίνουν δημόσια παρά τον στηρίζουν ενώ είναι σαφές ότι λειτουργεί, συχνά, ως το… αλεξικέραυνο του Μαξίμου προς το οποίο κατευθύνεται, εν τέλει, η κριτική.

Η κυβέρνηση έχει μπει σε μία κρίσιμη καμπή ως προς το στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Και αρκετοί γαλάζιοι τηρούν προσεκτική στάση. Εφόσον επιτύχει το πλεόνασμα είναι σαφές ότι πολλοί θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν. Αν αποτύχει, που δεν μοιάζει το πλέον πιθανό ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή, μόνος υπεύθυνος θα είναι, προφανώς για τους γαλάζιους, ο Στουρνάρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα