«ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ – ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

«Ναι σε όλα» είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών: Υπήρξε συμφωνία στους βασικούς άξονες των μέτρων, τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα στο Εuroworking Group από τον Πάνο Τσακλόγου, πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων. 

του Βαγγέλη Δουράκη

Την παρουσίαση των μέτρων θα παρακολουθήσουν και οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Ποιες είναι οι αλλαγές στο «πακέτο» μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου.

Και νέες ανατροπές της τελευταίας στιγμής μοιάζει να προέκυψαν στα μέτρα λιτότητας

για την επόμενη διετία: Η χθεσινοβραδυνή διαρροή για «ψαλίδι» στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, σήμερα μετά και την συνάντηση των αρχηγών δεν… ισχύει. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό «πακέτο» δεν περιλαμβάνει ψαλίδι στις συντάξεις του ΟΓΑ (αν και δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να περιληφθεί στην περιβόητη ρήτρα απόκλισης), ενώ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν στα 67 χρόνια.

«Ψαλίδι» θα πέσει στο ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών, ενώ κλιμακωτές θα είναι οι περικοπές σε συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω.

Καταργούνται τα δώρα που είχαν απομείνει σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Δεν θα γίνουν άμεσες απολύσεις στο δημόσιο, όμως 15.000 δημόσιοι θα δουν τον δρόμο της διαθεσιμότητας, μέσα στην επόμενη διετία.

Το φορολογικό πακέτο αυξάνεται στα 3 δισ. ευρώ με στόχο να περιοριστούν στα 10,6 δισ. οι περικοπές δαπανών, από τα 11,6 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστή 30 ή 35% -για τα εισοδήματα του 2013- από το πρώτο ευρώ, καθώς καταργείται το αφορολόγητο.

Σε κάθε περίπτωση το πακέτο πρέπει να πάρει και τις ευλογίες της τρόικα, η οποία καταφθάνει στην Αθήνα την Κυριακή και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα