ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σε νέα κρίση μπαίνει η λιανική του ρεύματος καθώς, μετά την χθεσινή αποβολή της εταιρείας Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή Α.Ε  δρομολογείται ανάλογη διαδικασία για τον μεγαλύτερο εναπομείναντα εναλλακτικό πάροχο ρεύματος.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολομέλεια της ΡΑΕ αποφασίζει σήμερα να καλέσει σε ακρόαση τη συγκεκριμένη εταιρεία καθώς δεν έχει καταβάλλει τις

απαιτούμενες εγγυήσεις, ενώ έχει και ληξιπρόθεσμα χρέη. Στην εταιρεία, η οποία έχει απορροφήσει μέρος των πελατών των Energa  και Hellas Power, και η οποία αναπτύσσει δυναμικό πρόγραμμα διαφήμισης, προ ολίγων ημερών η ΡΑΕ αρνήθηκε να δώσει επέκταση της άδειας για αύξηση ισχύος, όπως είχε αιτηθεί.

Η κλήση σε ακρόαση μπορεί να οδηγήσει και σε ανάκληση της άδειας, ενώ, με βάση τα όσα έχουν δεσμευθεί με τις σχετικές τους επιστολές προς τη ΡΑΕ οι διοικήσεις των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ (των φορέων που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της αγοράς), μέσα σε 8 ημέρες από τη στιγμή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος μιας εταιρείας ή από τη στιγμή που θα περάσει η προθεσμία καταβολής των απαιτούμενων εγγυήσεων, ολοκληρώνεται η καταγγελία της Σύμβασης Συναλλαγών. Πρακτικά δηλαδή, η εταιρεία βρίσκεται εκτός αγοράς.

Στην περίπτωση αυτή οι πελάτες των αποβαλλόμενων εταιρειών περνάνε στη ΔΕΗ (ως προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου) όπως έγινε και με τους πελάτες των Energa και Hellas Power.

Η ταχύτητα με την οποία κινούνται πλέον, τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα των όσων προηγήθηκαν με την «περιπέτεια» των δύο μεγάλων εταιρειών λιανικής, η οποία, μεταξύ άλλων οδήγησε σε εισαγγελικές παρεμβάσεις και διώξεις.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο αυστηρά, καθώς η ΡΑΕ έχει ζητήσει πλέον από τους ΛΑΓΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ να στέλνουν στο τέλος κάθε μήνα ενημερωμένους πίνακες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη ή την μη καταβολή εγγυήσεων όλων των εταιρειών της αγοράς. Έτσι, η διαδικασία που ξεκίνησε σε αυτή τη φάση από τις επιστολές της ΡΑΕ, αφενός μεν προς τις εταιρείες από τις οποίες ζητούσε μέχρι 15 Μαϊου να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, αφετέρου δε προς τους ΛΑΓΗΕΑΔΜΗΕ με την οποία ζητούσε να την ενημερώσουν για τις οφειλές κατά την ίδια ημερομηνία, θα γίνεται πλέον σταθερά κάθε μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα