Νέα «βόμβα» Στουρνάρα για τα επιδόματα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, τα επιδόματα αυτά θα δίνονται εφόσον ο… υποψήφιος δικαιούχος πληροί συνδυαστικά συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Και προανήγγειλε την εμπλοκή του Περιουσιολογίου στην διαδικασία ανάδειξης των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, κεντρικός άξονας του καινούργιου νομοθετικού πλαισίου για τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα

θα είναι η ανάδειξη των δικαιούχων με βάση όχι μόνο το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά και τη συνολική περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στο «περιουσιολόγιο» που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή, ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη αναψυχής, λοιπά κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας, τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ.).

Όμως η επιστράτευση συνδυασμού εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην πράξη θα σημάνει τον αποκλεισμό χιλιάδων σημερινών δικαιούχων από την είσπραξη των προαναφερθέντων επιδομάτων, ανοίγοντας νέο κύκλο στρεβλώσεων και αδικιών. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη ότι το σύστημα που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών θα στηρίζεται στον προσδιορισμό της οικονομικής κατάστασης των δικαιούχων, ο οποίος στην περίπτωση της ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται με βάση τις εξωπραγματικά υψηλές σε πάρα πολλές περιπτώσεις αντικειμενικές αξίες. Επιπλέον, είναι αυτονόητο πως, για παράδειγμα, ένας άνεργος που κληρονομεί ένα ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας δεν γίνεται αυτομάτως… πλούσιος επειδή κληρονόμησε το συγκεκριμένο ακίνητο, ώστε να δικαιολογείται ο αυτόματος αποκλεισμός του από τα κοινωνικά επιδόματα.

Η συνδυαστική εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων εφαρμόζεται ήδη για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και πλέον το σύστημα αυτό διαφαίνεται ότι θα επεκταθεί εντός του 2014 και σε άλλες περιπτώσεις επιδομάτων, όπως το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το επίδομα ανεργίας και τα επιδόματα αναπηρίας.

«Ενα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ορθή στόχευση της κοινωνικής πολιτικής είναι ο κίνδυνος το δηλωθέν εισόδημα των αιτούντων να εμφανίζεται χαμηλό, όχι λόγω πραγματικής ανάγκης, αλλά λόγω φοροδιαφυγής», είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπεραμυνόμενος του νέου συστήματος. Και πρόσθεσε: «Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πλήρης λειτουργία ενός περιουσιολογίου, για το οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε, θα είναι σημαντική:

Α. Κατ’ αρχάς το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο ενάντια στη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή. Τα έσοδα από αυτές τις πηγές θα δώσουν την απαραίτητη ευρωστία στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, ώστε να ασκηθούν πιο ενεργητικές κοινωνικές πολιτικές.

Β. Η δεύτερη μεγάλη συνεισφορά του περιουσιολογίου θα είναι η δυνατότητα να εκτελεστούν οι προνοιακές πολιτικές με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, καθώς οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο βάσει της φορολογικής δήλωσής τους, αλλά βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης».

Όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, κατόπιν των παραπάνω «η αναδιανομή του πλούτου θα πραγματοποιείται υπέρ όσων συμπολιτών μας πραγματικά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και όχι υπέρ αυτών που καταφέρνουν να φοροδιαφύγουν, ενώ παράλληλα ωφελούνται διπλά και ως αποδέκτες προνοιακών ωφελημάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα