Νέες ευρω-καμπάνες για τις συνθήκες στις φυλακές

Η πρώτη αφορά στην προσφυγή του Πολωνού Οτον Νιετσιέκι, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2010 και προφυλακίσθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς όπλων και ναρκωτικών. Κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής του, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των κακών συνθηκών υγιεινής και δικαιώθηκε. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν

την κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλλει 5.600 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 800 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η δεύτερη καταδίκη αφορά στην ομαδική προσφυγή έντεκα Ελλήνων, ενός Αλβανού και ενός Μπανγκλαντεσιανού, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης, από έξι μήνες μέχρι και δέκα χρόνια, στις φυλακές των Ιωαννίνων, για διάφορα ποινικά αδικήματα. Κατήγγειλαν ότι κατά την διάρκεια της κράτησής τους, δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ορισμένοι απ’ αυτούς χρειάζονταν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν με σωρεία άλλων κρατουμένων.

Το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλλει, αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, στον καθένα από τους 14 ενάγοντες που κυμαίνονται από 5.000 έως και 15.000 ευρώ, καθώς και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα