Νέες πολιτικές ισορροπίες φέρνει η αλλαγή του νόμου Ραγκούση

07:38 9/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

To matrix24.gr έχει ήδη από χθες αποκαλύψει πως ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται έτοιμος να φέρει στη Βουλή την αυστηροποίηση του πλαισίου απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, παρά τις δεδηλωμένες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Μέγαρο

Μαξίμου επενδύει στις ψήφους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως ακριβώς έγινε προ δεκαημέρου, όταν οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι απέρριψαν την τροπολογία Αρβανιτόπουλου για τους ιμάμηδες στις μειονοτικές περιοχές της Θράκης, αλλά «πέρασε» με τις ψήφους της «εκ δεξιών» αντιπολίτευσης της ΝΔ: του κόμματος του Πάνου Καμμένου και της Χρυσής Αυγής.

Διαχωριστική γραμμή

Η πρόθεση, λοιπόν, του Μεγάρου Μαξίμου να σπάσει τους υπάρχοντες κοινοβουλευτικούς, αλλά και ενδοκυβερνητικούς συσχετισμούς, έρχεται να αναδείξει για μία ακόμη φορά τους «όμορους χώρους» μεταξύ κομμάτων, να ανατρέψει τις «παρά φύσιν συμμαχίες» και να φέρει πιο κοντά τα συγγενή ιδεολογικά κόμματα. Ενώ, δηλαδή, στην δημόσια ατζέντα, με διαχωριστική γραμμή την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η ΝΔ έχει συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για την εφαρμογή των μέτρων, σε θέματα που δεν αφορούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας-επιστροφής στη δραχμή, παραμένουν εν ισχύι οι κλασικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς ή, αλλιώς, συντηρητικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Σε μία περίοδο που η σεναριολογία για το μέλλον δίνει και παίρνει (ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει μελλοντικούς συμμάχους σε… μελλοντικά σχήματα της Κεντροαριστεράς, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να σχεδιάζει τη διεύρυνση της ΝΔ και τη μετατροπή της σε «Ευρωπαϊκό Μέτωπο»), τα μπλοκ που αναμένεται να σχηματιστούν στη Βουλή όταν έρθει η ώρα αντικατάστασης του νόμου Ραγκούση, ίσως να αποτελούν μια εικόνα από το μέλλον: ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ (μάλλον το ΠΑΣΟΚ) θα απορρίψουν τη ρύθμιση Αθανασίου, ενώ στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά θα σταθούν οπωσδήποτε οι δεξιοί ανεξάρτητοι βουλευτές (Νικολόπουλος, Μαρκόπουλος, Σταυρογιάννης, Κουράκος), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Εξάλλου, η νεοναζιστική οργάνωση είχε και την περασμένη φορά δικαιολογήσει την ψήφο της υπέρ της τροπολογίας Αρβανιτόπουλου, λέγοντας ότι την ψηφίζει γιατί… «ενοχλεί τους Τούρκους».

Βεβαίως, η ψηφοφορία για την ιθαγένεια θα είναι απλώς μία ψηφοφορία. Και, μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, η αναγνώριση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ, φαίνεται δυστυχώς ως «θέμα πολυτελείας». Ωστόσο, βοηθά προκειμένου οι πολιτικοί πρωταγωνιστές, αλλά και οι πολίτες, να συνειδητοποιήσουν ποιοι ταιριάζουν με ποιους. Και επίσης, άλλους τους φέρνουν κοντά (ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ) και για άλλους, απλώς τους υπενθυμίζουν το ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει (ΔΗΜΑΡ-ΝΔ).

Keywords
Τυχαία Θέματα