Νέος νόμος στα σκαριά για την ιθάγενεια

09:33 6/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την απόφαση οι ανώτατοι δικαστές έκριναν:

Για τις προϋποθέσεις απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας

Η πλειοψηφία λέει:

*Ο ελάχιστος όρος και όριο των νομοθετικών ρυθμίσεων για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι η ύπαρξη γνήσιου δεσμού του αλλοδαπού προς το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία.

* Η διαμονή των γονέων επί πενταετία δεν τεκμηριώνει την ουσιαστική ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία , αφού δεν συνδυάζεται και με άλλα στοιχεία που θα προσέδιδαν στη διαμονή ουσιαστικά χαρακτηριστικά εντάξεως.

*Μόνη η φοίτηση σε

ελληνικό σχολείο και μάλιστα μόνο επί εξαετία , δεν εγγυάται την επιζητούμενη ένταξη δεδομένου ότι ο νόμος δεν αξιώνει και μία ουσιαστική σχέση των γονέων με τη χώρα . Εξάλλου η χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης υπολείπεται της εννεαετούς φοίτησης που απαιτεί υποχρεωτικώς το Σύνταγμα για τα παιδιά των Ελλήνων.

Η μειοψηφία αντιτείνει:

*Το Σύνταγμα εξουσιοδοτεί τον κοινό νομοθέτη να καθορίζει τις προϋποθέσεις (τα προσόντα) που απαιτούνται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ,χωρίς να επιβάλλει κανένα περιορισμό στην εξουσία του νομοθετικού σώματος.

Για το δικαίωμα των μεταναστών στη διαδικασία εκλέγεις και εκλέγεσθαι σε δήμους

Η πλειοψηφία λέει:

*Το εκλογικό σώμα των ΟΤΑ συντίθεται κατ΄ αρχή αποκλειστικώς από Έλληνες πολίτες και ο απλός νομοθέτης κωλύεται να διευρύνει αυτό (σ.σ. το εκλογικό σώμα) προσθέτοντας και πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η μειοψηφία αντιτείνει:

*Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 , δεν κωλύεται , κατ΄ αρχήν ο κοινός νομοθέτης να διευρύνει το εκλογικό σώμα για την ανάδειξη των οργάνωση των ΟΤΑ επιτρέποντας τη συμμετοχή σ εαυτό και αλλοδαπών τρίτων χωρών ,οι οποίοι μετέχουν στην τοπική κοινωνία και έχουν ως εκ τούτου δικαιολογημένο κατά την εκτίμηση του νομοθέτη , ενδιαφέρον για τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων ,όπως είναι όσοι διαμένουν μόνιμα σε συγκεκριμένο Ο.Τ.Α.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα