Νότια Αφρική: Μια γυναίκα δολοφονείται από τον άντρα της κάθε οκτώ ώρες

Όπως δείχνει η υπόθεση Πιστόριους, η Νότια Αφρική είναι μια βίαιη χώρα. Υπάρχει η διαρθρωτική βία της φτώχειας και της ανισότητας που προσβάλλει την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχει η εγκληματική βία που αντανακλάται στον υψηλό αριθμό ληστειών, απαγωγών και δολοφονιών, υπάρχει η οικιακή βία, υπάρχει και η βία του κράτους. Η διάδοση των όπλων σε αυτή την κοινωνία, που υποτίθεται ότι προστατεύει τους αθώους από τη βία, ουσιαστικά την επιτείνει. Ο θάνατος της Ρίβα Στέενκαμπ φέρνει

στην επιφάνεια άλλη μια μορφή βίας που δείχνει την ιδιαίτερη κατάσταση της Νότιας Αφρικής: τη βία κατά των γυναικών.

Επίσης ο Πιστόριους αντανακλά τη διαίρεση της χώρας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ως προς την πρόσβαση που έχει ο καθένας στη δικαιοσύνη. Ενώ ο πλούσιος παραολυμπιονίκης έχει τη δυνατότητα να διορίσει μια έμπειρη ομάδα δικηγόρων για να τον υπερασπιστούν, χιλιάδες φτωχοί κατηγορούμενοι περνούν κατά μέσο όρο δύο χρόνια στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη τους.

Πιστόριους, όπως λέμε Νότια Αφρική

Το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι πώς είναι δυνατόν ένας αθλητής που πέτυχε τόσο πολλά και αγαπήθηκε τόσο πολύ σε όλο τον κόσμο να έκανε κάτι σαν κι αυτό για το οποίο κατηγορείται ο Πιστόριους. Ένας αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian δίνει δύο απαντήσεις, που έχουν σχέση και με την κατάσταση της χώρας. Η πρώτη είναι ότι η αίσθηση ισχύος που απορρέει από όλη αυτή τη δημοσιότητα προκαλεί και μια αίσθηση ατιμωρησίας. Αυτό είναι φανερό και στην καθημερινή ζωή, όπου πολλοί από αυτούς που ασκούν την εξουσία προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις θεωρώντας ότι δεν θα υποστούν καμιά κύρωση. Η δεύτερη απάντηση είναι ότι ο Πιστόριους δεν διέθετε τα συναισθηματικά και ψυχολογικά εργαλεία για να διαχειριστεί τη φήμη του, τον πλούτο του και τις προσωπικές του προκλήσεις. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά χρησιμοποιούσε τακτικές εκφοβισμού εναντίον όσων τον επέκριναν. Το ίδιο συμβαίνει και με το κυβερνών κόμμα. Σε τελευταία ανάλυση, όλοι οι Νοτιοαφρικανοί θα μπορούσαν να αναφωνήσουν «Είμαστε όλοι Πιστόριους»!

Keywords
Τυχαία Θέματα