ΝΥΣΤΕΡΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Το «νυστέρι» στον τομέα της Υγείας, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης των 13,5 δισ. ευρώ, μπαίνει στα ειδικά μισθολόγια των γιατρών, τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ δεν θα γλιτώσουν και τα προνοιακά επιδόματα. Φόβοι για αποχώρηση γιατρών από τα νοσοκομεία.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Νέα πλήγματα αναμένεται να δεχθεί η «εξαντλημένη» δημόσια Υγεία στο πλαίσιο των μέτρων για την εξοικονόμηση των 13,5 δις ευρώ. Στο φάκελο των περικοπών που θα μεταφέρει

στους Ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός κυρίαρχη θέση, σε ότι αφορά την περίθαλψη, αναμένεται να έχουν η περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, η μείωση των ειδικών μισθολογίων των γιατρών και το νέο ψαλίδισμα των προνοιακών επιδομάτων.

Οι πληροφορίες που θέλουν τη μείωση στα μισθολόγια και των γιατρών του ΕΣΥ να περιορίζονται κατά 12%, δίνουν ακόμη ένα αντικίνητρο για την παραμονή των ιατρών στα νοσοκομεία.  Έτσι, δεν αποκλείεται το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει μια γιγάντωση του κύματος αποχωρήσεων από τα νοσοκομεία, αφού οι γιατροί ήδη κρίνουν ασύμφορη την παραμονή τους, χάρη και στις μειώσεις στις αποζημιώσεις των εφημεριών, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτες. Κατά τους υπολογισμούς των εκπροσώπων του ιατρικού επαγγέλματος, τα εισοδήματα τους έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια κατά 40%. Και η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού η μισθολογική μείωση των γιατρών προστίθεται στις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, όταν η προσέλευση των πολιτών αυξάνεται στα δημόσια νοσοκομεία.
Βέβαια, μεταξύ των μέτρων δεν αποκλείεται να δούμε και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Οι πληροφορίες θέλουν το ποσοστό συμμετοχής του 25% να ανέλθει τελικά σε 30 ή 35%, με εξαίρεση τους χρονίως πάσχοντες.

Φυσικά, εκ των προτεραιοτήτων στα μέτρα για την εξοικονόμηση των 13,5 δις. είναι και η περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, από τα 2,88 δις, τουλάχιστον στα 2,1δισ. ευρώ.

Αλλά το κοινωνικά σκληρότερο μέτρο αφορά στις περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, που αναμένεται να πλήξει το εισόδημα και την καθημερινότητα εκατοντάδων οικογενειών.

Το ψαλίδισμα των προνοιακών επιδομάτων αναμένεται να αγγίξει ακόμη και το 70%, ενώ θα εισαχθούν και  αυτά εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή. Στο στόχαστρο θα μπουν και τα επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων, τα οποία αναμένεται να αντικατασταθούν με ένα «χαρτζιλίκι» έως 30 ευρώ για όλες τις οικογένειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα