Ο Κουβέλης θα σβήσει(;) τη φωτιά

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ενημερώθηκε αργά χθες το βράδυ για τη σύγκρουση των Ρουπακιώτη-Μανιτάκη και σήμερα αναμένεται, με τηλεφωνικές του συνομιλίες, να επιχειρήσει να παρέμβει πυροσβεστικά μεταξύ των υπουργών που πρότεινε ο ίδιος για τη στελέχωση της κυβέρνησης.

Αιτία της κρίσης αποτελεί η διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης,

με την οποία καταργεί την έκδοση δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων επ’ ωφελεία απολυμένων εργαζομένων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, είχε από χθες το βράδυ διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου την ενόχλησή του για το ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις κυβερνητικές προθέσεις, αλλά και την απόφασή του να μην υπογράψει τη διάταξη αυτή.
Συνομιλητές του Αντώνη Ρουπακιώτη σημειώνουν στο matrix24.gr ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει ενοχληθεί μόνο για την ουσία της διάταξης, αλλά και για το ότι η διάταξη Μανιτάκη έρχεται να «ξηλώσει» διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είχε περάσει… μετά κόπων και βασάνων στις 20 Μαρτίου ο Αντώνης Ρουπακιώτης, συγκεντρώνοντας τις θετικές ψήφους όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Τί προβλέπει η διάταξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εν λόγω διάταξη, αν καταργηθεί η έκδοση προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων, θα βρεθούν αυτομάτως (με τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) εκτός Δημοσίου, όσοι συμβασιούχοι έχουν προσφύγει ζητώντας την μονιμοποίησή τους. Πρόκειται για συμβασιούχους που διεκδικούν να αναγνωριστεί ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και παραμένουν στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή προσωρινά, ευεργετούμενοι από τη διάταξη Ρουπακιώτη και έχοντας καταφέρει να εκδοθεί προσωρινή διαταγή παραμονής τους και διαταγή ασφαλιστικών μέτρων.
Η διάταξη (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) που είχε περάσει τον Μάρτιο από τη Βουλή ο Αντώνης Ρουπακιώτης προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις Μανιτάκη, καταργούνται επίσης και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων. Έτσι, οδηγούνται εκτός Δημοσίου περίπου 2.000 εργαζόμενοι, που τώρα απασχολούνται, περιμένοντας την τελική εκδίκαση της προσφυγής τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι προσκείμενοι στον Αντώνη Ρουπακιώτη σημειώνουν ότι «η διάταξη Μανιτάκη έχει ως προϋπόθεση την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, αφού πρόκειται για αλλαγή κώδικα της Πολιτικής Δικονομίας», ενώ συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνουν να εννοηθεί ότι η κατάργηση της διάταξης Ρουπακιώτη αποτελεί κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου και όχι του ίδιου του Αντώνη Μανιτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα