Ο Μανιτάκης σώζεται, οι υπάλληλοι;

08:40 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Τί 1.000, τί 2.000, τί 20.000; Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα δουν, όποτε δουν, την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο αυξομειώνεται ανάλογα με το ποιός μιλάει ή ποιού ρεπορτάζ τα στοιχεία ακολουθούνται.

Η απαίτηση της τρόικας για την απομάκρυνση συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο – τριών μηνών, εμφανίστηκε το σαββατοκύριακο ως το βασικό πρόσκομμα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ και ως αιτία μίας σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Μάλιστα, χθες, η ΔΗΜΑΡ προειδοποίησε ότι από την τελική συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα θα κριθεί η ίδια η σταθερότητα της κυβέρνησης.

Πολύ σύντομα θα φανεί αν επρόκειτο για ένα, κατά κύριο λόγο, επικοινωνιακό παιχνίδι καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στη συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα δεν θα περιλαμβάνονται, τελικά, τέτοιοι ρητοί στόχοι περί αποχωρήσεων, σαν αυτούς που απαιτούνταν από τον Αντώνη Μανιτάκη και τον οδήγησαν ένα βήμα πριν την έξοδο από την κυβέρνηση.

Ελληνική κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται ότι καταλήγουν σε μία πολιτική συμφωνία που αφενός θα περιλαμβάνει την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για την ταχεία, εντός του έτους, εκκαθάριση δημοσίων υπαλλήλων που κατηγορούνται για βαριά αδικήματα, έχουν πλαστά πιστοποιητικά ή είναι… κοπανατζήδες, αφετέρου δε τη συμφωνία των δύο πλευρών πώς όσοι απομακρυνθούν θα αντικαθίσταται πλήρως με νέο προσωπικό, αυξημένων προσόντων που θα συμβάλλει με τις γνώσεις τους στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, και δεδομένου ότι ο ρυθμός συνταξιοδοτήσεων παραμένει υψηλός, με αποτέλεσμα το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων να μειωθεί κατά 180.000 το διάστημα 2010-2015, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτραπεί η αντικατάσταση με νέους εργαζόμενους όχι μόνον των «επιόρκων» αλλά ακόμη κι αυτών που, λόγω προσόντων, θα κριθούν ανεπαρκείς να στελεχώσουν κενές θέσεις στο δημόσιο και συνεπώς θα απολυθούν μετά τους 12 μήνες εφεδρείας.

Για το ζήτημα των «επιόρκων», όσοι εξ αυτών έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη θα αναγκάζονται σε υποχρεωτική αργία έως ότου η υπόθεση κριθεί. Για τους υπόλοιπους, που δεν απαιτείται δικαστική εμπλοκή, η ελληνική πλευρά θα αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες των πειθαρχικών που δεν έχουν συγκροτηθεί ή υπολειτουργούν. Η επιτάχυνση θα γίνει είτε μέσω των εντολών που αναμένεται να απευθύνει σχετικά ο Αντώνης Σαμαράς είτε μέσω των συμβάσεων συνεργασίας που θα υπογράψουν όλα τα υπόλοιπα υπουργεία με το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εφόσον το σενάριο αυτό επαληθευθεί θα πρόκειται για μία δικαίωση για τον Αντώνη Μανιτάκη, αν και ο ίδιος δεν κινήθηκε πάντοτε με τους ταχύτερους ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Μανιτάκης θα έχει διασωθεί. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, πάλι, μένει να φανεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα