Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

16:40 3/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Την πρώην στρατιωτική βάση στο Καμ Ραχν του Βιετνάμ επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε ένδειξη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.


«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο με το Βιετνάμ όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο Λίον Πανέτα, για να προσθέσει: «Δεκαεπτά χρόνια μετά την εξομάλυνση των σχέσεων, έχουμε μια ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση του Βιετνάμ στο σύνολό της και η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι πολύ υγιής».

Υπενθυμίζουμε ότι το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ

υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας το 2011 και ο Λίον Πανέτα αναμένεται να συζητήσει τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας αυτής κατά τη διήμερη επίσκεψή του, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σημειωτέον ότι το Καμ Ραχν ήταν μια από τις τρεις κύριες βάσεις που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου. Σε αυτή στάθμευαν στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ υπήρχαν μοίρες μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών.
Τη διαχείριση της βάσης είχε η Σοβιετική Ένωση μετά τον πόλεμο. Η Μόσχα την είχε χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών και πυρηνικών υποβρυχίων και είχε εγκαταστήσει μια βάση κατασκοπείας στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Οι Ρώσοι αποχώρησαν το 2002. Το Βιετνάμ αποφάσισε τότε να μετατρέψει τη βάση σε εμπορικό λιμάνι, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τα ξένα πλοία για να ανεφοδιάζονται και να επισκευάζονται.

(Στοιχεία από το ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα