ΟΙ «4» ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

12:40 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Τελικά, οι G20 ήταν G16… Με τη συμμετοχή 16 εκπροσώπων από τις συνολικά 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου πραγματοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.  «Συμφωνημένη λύση», η επί το ρεαλιστικότερο θέση του κόμματος για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Του

Γιώργου Μελιγγώνη

Η εκδήλωση γίνεται στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσκαλέσει τους πρέσβεις των χωρών που ανήκουν στους G20 προκειμένου να τους ενημερώσει για τις βασικές προβλέψεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την καταγγελία του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση όρων της δανειακής σύμβασης.

Αν και υπήρξαν προβληματισμοί σε πολλές πρεσβείες μήπως κατηγορηθούν οι πρέσβεις ότι αφήνονται να «χρησιμοποιηθούν» προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, εν τέλει οι απουσίες από τη σημερινή εκδήλωση είναι λίγες. Συγκεκριμένα, από τους διπλωματικούς εκπροσώπους των G20 λείπουν μόνο οι πρέσβεις του Μεξικό, της Ινδονησίας, της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής. Ειδικά για τους τρεις πρώτους, πηγές  της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η απουσία τους οφείλεται σε αντικειμενικό πρόβλημα, αφού δεν βρίσκονται στη χώρα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η εκπροσώπηση των ΗΠΑ, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιαπωνίας δεν είναι στο ανώτατο επίπεδο, του πρεσβευτή, αλλά παρίστανται μόνο οι διπλωματικοί τους εκπρόσωποι ενώ εκ μέρους της Γερμανίας παρίσταται στο Ζάππειο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής πρεσβείας.

Με βάση την κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και θέλοντας να διαβεβαιώσει τους ξένους διπλωμάτες για τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την ΕΕ και την ευρωζώνη. «Είναι πρόγραμμα που αποτελεί τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο στην ΕΕ και την ευρωζώνη» είπε.

Σκιαγραφώντας την κυβερνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα επιδιώξουμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας, αλλά μια τέτοια λύση πρέπει οπωσδήποτε να διακόψει τη συνεχιζόμενη καταστροφή, να σταματήσει την κάθοδο του ελληνικού ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας, την περαιτέρω συμπίεση των αμοιβών εργασίας και των ζωτικών, για την υγεία του πληθυσμού και την ασφάλεια του κράτους, δαπανών».

Keywords
Τυχαία Θέματα