Οι επτά απαιτήσεις της Τρόικας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται ολοκληρωθεί η άφιξη των πέντε «γκρουπ» τα οποία συγκροτούν την τεχνική αντιπροσωπεία: Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταφθάνουν με συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία πρόκειται να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτήν βρίσκονται καταχωρισμένα σχόλια και παρατηρήσεις που έχουν κρατήσει τα ελεγκτικά κλιμάκια από τις προηγούμενες επαφές τους σχετικά με τη φορολογική διοίκηση και τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη το οικονομικό

επιτελείο κατά τη σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου.
Οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ δεν έκρυψαν ποτέ τη δυσφορία τους για τα μειωμένα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η Ελλάδα και τις αναποτελεσματικές μεθόδους πάταξης της φοροδιαφυγής που εφαρμόζει.

Οι υποσχέσεις για έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής ουδέποτε υλοποιήθηκαν, γεγονός το οποίο ενισχύει τις νέες απαιτήσεις της τρόικας σε αυτό τον τομέα και όχι μόνον. Τι θα τεθεί όμως επί τάπητος σε αυτό τον νέο γύρο διαβουλεύσεων της Κυβέρνησης με τους πιστωτές;

- Η Αθήνα καλείται να δώσει εξηγήσεις για το σχέδιο της απομάκρυνσης 25.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο με το πρώτο κύμα εξόδου να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12.500 άτομα μέχρι τον Ιούνιο. Σε δύο χρόνια από φέτος ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι μικρότερος κατά 150.000 άτομα.

- Οι υποσχέσεις για έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής ουδέποτε υλοποιήθηκαν και η τρόικα θα ζητήσει -μεταξύ άλλων – την κατάργηση της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Εκτίμηση των δανειστών είναι ότι η συγκεκριμένη Εφορία απέτυχε στην αποστολή που της είχε ανατεθεί και η οποία είχε να κάνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής κυρίως από πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν πυρετωδώς το σχετικό νομοσχέδιο.

- Αναμένεται αξιολόγηση των βημάτων προόδου που έχουν γίνει στις διαδικασίες κωδικοποίησης της φορολογίας εισοδήματος και στη συγκέντρωση σε ένα ενιαίο νομοθέτημα όλων των διάσπαρτων φορολογικών διατάξεων, ώστε να καθοριστούν όλες οι φορο-διαδικασίες και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες.

- Στις ιδιωτικοποιήσεις το στοίχημα είναι η επίτευξη του στόχου των 2,6 δισ. ευρώ για φέτος: Η κυβέρνηση έχει ποντάρει στην πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ για να μαζέψει αυτά τα λεφτά, εκτιμώντας ότι οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ θα δοθούν σε πολύ καλές τιμές. Πριν από το Πάσχα, θα έχουν ανακοινωθεί και οι διαγωνισμοί για τις έξι Πρεσβείες και ενδεχομένως το ακίνητο στην Αφάντου της Ρόδου για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσέλαβε ανεξάρτητο εκτιμητή.

- Θεωρητικά μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πλην όμως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης που έχουν ζητήσει ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα.

- Παραδίδεται έως την Παρασκευή στον Γιάννη Στουρνάρα η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης τους με αυτές της αγοράς.

- Από το «μικροσκόπιο» της Τρόικας θα περάσουν τα έσοδα και οι δαπάνες που πραγματοποίησε ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους. Στο οικονομικό επιτελείου ανησυχούν για τα σχόλια που θα κάνουν οι ξένοι σχετικά με το θέμα των μειωμένων εισπράξεων…

Keywords
Τυχαία Θέματα