Οι κυβερνώντες μάς θυμώνουν…

Στόχος μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση είναι η σταδιακή μετάβασή της σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Για μια τέτοια προοπτική απαιτείται η λήψη και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων που θα ενισχύουν το κύρος της χώρας, τη λειτουργικότητά της και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Τα όποια ενδεικνυόμενα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σε περιβάλλον δημοκρατικής λειτουργίας που να ενισχύει την ενημέρωση, το διάλογο και την αποδοχή τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση και ταλανίζεται από τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και την υπολειτουργία των θεσμών κυριαρχεί η

δυσπιστία ως προς την ειλικρίνεια που ενσωματώνεται στα λαμβανόμενα μέτρα. Το γεγονός αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους κυβερνώντες που έχουν την κύρια ευθύνη της μετάβασης, ώστε η προσπάθεια να προσεγγίσει τον εθνικό στόχο.

Η χώρα μας έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά αποστρέφεται όλες τις αξιόπιστες διαδικασίες που πείθουν και προπαντός που δεν ενισχύουν τη δυσφορία και το φόβο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Έπαψαν οι κυβερνώντες στη χώρα μας να έχουν υποχρέωση να σέβονται το λαό που υποτίθεται ότι υπηρετούν; Πώς αλλιώς να δικαιολογήσουμε τους διορισμούς των ημετέρων, όπως των αποτυχόντων πολιτικών, σε θέσεις κύρους και υψηλά αμειβόμενες;

Οι πολίτες αυτής της χώρας αισθάνονται ταπεινωμένοι από τέτοιες ενέργειες και θυμώνουν. Με τι κύρος οι κυβερνώντες και ο πρωθυπουργός θα ξαναμιλήσουν για εθνικό ταλέντο και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας; Μήπως έχει αλλάξει το περιεχόμενο του ταλέντου και έχει ταυτιστεί με την έλλειψη παιδείας, την προχωρημένη ηλικία και την αποτυχία στις πολλαπλές ευκαιρίες του εργασιακού χρόνου; Ο πρωθυπουργός όταν λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις πρέπει να φέρνει στο μυαλό του την πατρίδα του μόχθου και τα ταλέντα που ταξιδεύουν, αλλά αγαπούν την πατρίδα που πληγώνει.

Σ’ αυτή τη χώρα η μνήμη γύρω από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος δεν λέει να εξασθενίσει. Κάθε φορά, που κάποια δύσκολα μέτρα πρέπει να θεσμοθετηθούν από το εθνικό κοινοβούλιο, οι πολιτικοί εκβιασμοί φουντώνουν και κάποιοι θυμίζουν τις συνέπειες ξεχασμένων υποσχέσεων. Όλα αυτά σε μια χώρα που οι παλαιότεροι κάτοικοί της επινόησαν την πολιτική συνείδηση και το κράτος δικαίου!

Οι κυβερνώντες μιας χώρας που βρίσκεται σε μετάβαση πρέπει με τις ενέργειές τους να δημιουργούν περιβάλλον σεβασμού στον πολίτη, να δίνουν κύρος στους θεσμούς και να βελτιώνουν την εικόνα της διεθνώς.

Στη χώρα μας έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες, αλλά κάποιες χαρακτηριστικές ενέργειες των κυβερνώντων που θύμωσαν και προσέγγισαν την ύβρη τις έσβησαν. Η δοκιμασία από την κρίση δεν λέει να μετριαστεί, γιατί τα μέσα που υιοθετούνται από την πολιτική ηγεσία πάσχουν, δεν πείθουν και δημιουργούν την αίσθηση ότι αναβιώνει το καταδικασμένο πρόσφατο παρελθόν.

Οι κυβερνώντες και ο πρωθυπουργός πρέπει να σκέφτονται πριν πάρουν αποφάσεις και όταν παίρνουν άστοχες αποφάσεις να ζητούν συγγνώμη από τους πολίτες και να τις ανακαλούν. Οι πολίτες περιμένουν, γι’ αυτό οι κυβερνώντες πρέπει να ανταποκριθούν στο ηθικό, διανοητικό και πολιτικό καθήκον τους…

Ο Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Π.Ι.

E-mail: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα