Οι μέτοχοι των τραπεζών πρέπει να πληρώσουν τα «σπασμένα»

«Σπασμένα» ύψους 11,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών προκειμένου οι μεγάλες τράπεζες να επανέλθουν σε βιώσιμο επίπεδο. Έτσι για να διαθέτουν, το Δεκέμβριο του 2014, ελάχιστο όριο κεφαλαίων ύψους (συνολικά για τις τέσσερις συστημικές) ύψους 15,69 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν …27 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια κάθε ευρώ που θα πληρώνει ένας μέτοχος μόνο το ήμισυ δηλαδή 50 λεπτά θα αντιστοιχεί σε πραγματικά κεφάλαια,

ενώ τα υπόλοιπα 50 λεπτά θα καλύπτουν ζημιές. Οι ζημιές αυτές προέρχονται κυρίως από το PSI, που επιβάρυνε με 28 δισ. ζημιές τις μεγάλες τράπεζες αλλά και τον πιστωτικό κίνδυνο, δηλαδή τις αναμενόμενες ζημιές από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται εξαιτίας της κρίσης. Η εξαιρετικά αυτή ασυνήθιστη κατάσταση, δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου όχι για να αναπληρωθούν κεφάλαια αλλά για να επανέλθει η κεφαλαιακή θέση από αρνητικά σε θετικά επίπεδα δεν δημιουργεί αισιοδοξία για την συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 27,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών περίπου τα 22 δις. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν με την έκδοση κοινών μετοχών και τα υπόλοιπα με μετατρέψιμες ομολογίες. Ωστόσο η τελική εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών θα προσδιοριστεί με τους ισολογισμούς του 2012, οι οποίοι αναμένεται να δημοσιευθούν μέσα στον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, η τελική εικόνα θα είναι ελαφρώς δυσμενέστερη εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών που σημειώθηκε τη φετινή χρονιά, που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και εξαιτίας της επαναγοράς των ομολόγων που αφαίρεσε μια σημαντική πηγή εσόδων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά ισχυρό αντιστάθμισμα στις απώλειες θα αποτελέσει το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία, η οποία έχει αναγνωριστεί μερικώς από τις τράπεζες. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τον προσεχή Ιανουάριο και έτσι το σχετικό όφελος για τις τράπεζες θα λογιστικοποιηθεί στους ισολογισμούς για το 2012.

Στο εννεάμηνο του 2012 η συνολική αρνητική θέση των τεσσάρων μεγάλων, σε επίπεδο ομίλου, ήταν στα -4,5 δισ. ευρώ. Το μεγάλο ζητούμενο, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, είναι να μειωθεί όσο είναι δυνατόν η αρνητική καθαρή θέση προκειμένου να υπάρχουν ελπίδες να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση ιδιώτες. Τονίζουν ότι είναι απίθανο να πετύχουν οι αυξήσεις αν από τους επενδυτές δεν ζητάς απλώς να τοποθετήσουν κεφάλαια, αλλά να πληρώσουν και τις ζημίες που έχουν οδηγήσει τα ίδια κεφάλαια σε αρνητικό έδαφος.. Για να δούμε ιδιώτες στις ανακεφαλαιοποιήσεις, υπογραμμίζουν, θα πρέπει στο τέλος του 2012 η καθαρή θέση της κάθε τράπεζας να επανέλθει κοντά στο μηδέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα