Οι νέοι όροι και οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στις νέες ρυθμίσεις θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων προσκομίσουν υπογραφή λογιστή και συνεγγυητών. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Αποδεικτικά ότι διαθέτουν τα μέσα αποπληρωμής (χωρίς παρέμβαση λογιστή) θα πρέπει να εμφανίσουν και όσοι χρωστούν λιγότερα από 50.000 ευρώ – το κατώφλι αυτό μπορεί τελικά να διαμορφωθεί στα 75.000 ευρώ)

Επίσης, όσοι οφείλουν στο Δημόσιο ποσά άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει

να προσημειώνουν τα ακίνητά τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές. Ταυτόχρονα θεσπίζονται απεριόριστες δόσεις, χωρίς ελάχιστο ποσό, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, για τους μικροοφειλέτες, δηλαδή όσους οφείλουν στο Δημόσιο λιγότερα από 5.000 ευρώ. Το όριο αυτό ενδέχεται να επεκταθεί έως τα 10.000 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση ακόμη περιλαμβάνει μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες που θα υπαχθούν σε αυτή. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από το 20% για όσους καταβάλουν τα χρέη τους σε 48 μηνιαίες δόσεις και θα φτάνει έως και το 50% για όσους εξοφλήσουν σε μια δόση.

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση θα εντάσσονται οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2012. Οι οφειλές του τρέχοντος έτους δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν με τη «νέα αρχή» αλλά με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Τέλος από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτικές διαδικασίες ή είχαν ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση και σταμάτησαν να πληρώνουν στην πορεία.

Τέλος, όσοι από τους οφειλέτες αποφασίσουν να μην υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από τους 6 μήνες (για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ) και μπορεί να φτάσουν έως και τα τρία χρόνια (για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα