Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβιώνουν στην Αθήνα

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. αν και είναι βέβαιο ότι αυτοί δεν ήταν οι πρώτοι που έγιναν στην αρχαιότητα.

Από το 776 π.Χ. όμως οι Αγώνες -που στην αρχή ήταν μόνο τοπικοί- άρχισαν να γίνονται σημαντικοί για ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον

πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία.

Ο αριθμός των αγωνισμάτων έφτασε στα είκοσι -από έναν αγώνας δρόμου (Στάδιο) που γινόταν παλαιότερα- και διαρκούσαν μερικές ημέρες. Οι νικητές των αγώνων κέρδιζαν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς, ήταν ήρωες της εποχής και γινόταν έμπνευση για ποιητές και γλύπτες.

Το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους, θεωρώντας ότι είναι μία παγανιστική γιορτή.

Οι σύγχρονοι Αγώνες

Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19ου αιώνα.

Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, θέλησε να ενώσει της εθνότητες και να φέρει πιο κοντά τη νεολαία με τον αθλητισμό παρά να γίνονται πόλεμοι. Πίστευε ότι με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα πετύχαινε το σκοπό του.

Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι που έγινε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουνίου, το 1894 παρουσίασε τις ιδέες του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και τη χώρα που τους γέννησε.

Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, γενικό γραμματέα τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν και μέλη προσωπικότητες από διάφορα κράτη.

Οι πρώτοι Αγώνες της Αθήνας το 1896, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Πήραν μέρος 250 αθλητές και οι Αγώνες στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.

Μετά το τέλος τους, ο ενθουσιασμό που υπήρχε στην Ελλάδα ώθησε τους αξιωματούχους της εποχής να ζητήσουν την μόνιμη τέλεση των Αγώνων στην Ελλάδα.

Η ΔΟΕ είχε όμως αντίθετη άποψη. Οι επόμενοι, το 1900, έγιναν στο Παρίσι και επέστρεψαν στην Ελλάδα 108 χρόνια αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα