«Περιορισμένη στήριξη στον Νότο» η σταθερή γραμμή της τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Γερμανία βασικός εκφραστής αυτής της λογικής μοιάζει να είναι και από τους λίγους κερδισμένους σε αυτή την κρίση: Ναι μεν «αναγκάζεται» να χρηματοδοτεί τους υπό κατάρρευση Μεσόγειους εταίρους της, όμως ακόμη καταφέρνει να δανείζεται με προνομιακά επιτόκια και να δανείζει ακριβά…

Ίσως για αυτό δεν βιάζεται να «τρέξει» αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τις χώρες του Νότου βάζοντας «φρένο» στις όποιες προσπάθειες, τουλάχιστον μέχρις ότου εκείνες εξυγιανθούν δημοσιονομικά και της εξασφαλίσουν τις αποπληρωμές των δανείων που χορηγεί η τρόικα.

Ήδη

δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράστηκε και προς την κατεύθυνση της Κύπρου η απαίτηση για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που μετουσιώθηκε βεβαίως και σε πράξη με τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και την Φραγκφούρτη να παραμένουν αμετακίνητες στην θέση τους για «κούρεμα» των καταθέσεων, ώστε τα ταμεία της κυπριακής δημοκρατίας να εξασφαλίσουν άμεσα ποσό της τάξης των 5,8 δισ. ευρώ. Αφήνοντας βεβαίως ελάχιστα περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

Αντίκτυπο βεβαίως δεν αποκλείεται να υπάρξει και για την Ελλάδα, δεδομένης και της άφιξης της τρόικα στις αρχές του επόμενου μήνα: Οι πιστωτές μας μάλιστα όταν έφυγαν από την Αθήνα στην αρχική επίσκεψή τους άφησαν μια πρώτη εκτίμηση για ένα μεγάλο δημοσιονομικό και άρα χρηματοδοτικό κενό για το 2013, το οποίο εντοπίζουν κυρίως στο πεδίο των εσόδων. «Μέτωπο» βεβαίως που ανοίγει κουβέντα για …νέα μέτρα.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα αφορά:

- Τα 2,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του Δεκεμβρίου, για την οποία απαιτείται απόφαση Euro Working Group και όχι κάθοδος τρόικας στην Αθήνα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επανατιμολόγηση των φαρμάκων που προωθείται και να λυθεί το κρίσιμο ζήτημα των οργανογραμμάτων, επαναξιολόγησης προσωπικού, και υποχρεωτικών αποχωρήσεων ως το τέλος του 2014, με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στην τελευταία τους συνάντηση να έχουν ακόμη μεγάλες δόσεις ασάφειας.

- Τα 6 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2013 για τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο νέος γύρος αξιολόγησης.

Πάντως, «όσο καθυστερεί το τέλος της αξιολόγησης τόσο αυξάνεται η δυσκολία της γιατί και νέα θέματα μπαίνουν στο τραπέζι».. Το πρώτο μέτωπο είναι το έλλειμμα του 2013 και το δημοσιονομικό κενό. Κάθε μήνα θα βγαίνουν νέα στοιχεία που αν δεν δείξουν ένα «θαύμα» στα έσοδα, θα επιτείνουν την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα