«Όπισθεν… επικοινωνιακώς» για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

08:38 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

 

Βεβαίως πρέπει πλέον ο νέος φόρος να «σερβιριστεί» καλύτερα επικοινωνιακά και σε ενδεδειγμένη χρονική στιγμή: Εξ ου και μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υποβαθμίστηκε τελείως το θέμα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι υπάρχει περιθώριο να «κλείσει» μέχρι Απρίλιο- Μάιο και ήρθε στο προσκήνιο και πάλι το ζήτημα της ανάπτυξης και της εκρηκτικής ανεργίας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν την σύσκεψη των αρχηγών είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής

για τον ενιαίο φόρο, αίφνης, ακυρώθηκε, με πρόσχημα… τον «φόρτο εργασίας» της κυβέρνησης!

Συνεργάτες του Γιαννη Στουρνάρα έλεγαν πως προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, αυτήν την στιγμή, είναι η σωστή προετοιμασία για την σύνοδο κορυφής όπου η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό που απέφυγαν να πουν είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω στην εμμονή του για το νέο χαράτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της τρικομματικής σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας.

Πηγές από το υπουργείο επεσήμαναν πως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τον νέο φόρο αν και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το σχετικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο δεν βιάζεται να επιβάλει το νέο χαράτσι καθώς φοβάται ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε μεγαλύτερη απόγνωση και να αφήσουν απλήρωτες τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τις δόσεις για ΦΑΠ του 2010 και του 2011 καθώς και τις 2 τελευταίες δόσεις από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ.

Δεν αποκλείεται μόλις σταματήσουν οι εισπράξεις των φόρων προηγούμενων ετών, να επιβληθεί άμεσα ο νέος ενιαίος ακινήτων, δηλαδή το ερχόμενο φθινόπωρο και να εισπραχθεί σε 5 δόσεις.

Επικρατέστερο σενάριο για τον ενιαίο φόρο παραμένει τo ατομικό αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να διαμορφωθούν από 0,1% έως 1,5%. Υπάρχει μία σκέψη να εφαρμοστεί υψηλότερος ανώτατος συντελεστής 2% για περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, αναμένεται να εφαρμοστεί διαφορετικό αφορολόγητο και συντελεστές από τα υπόλοιπα ακίνητα, ενώ για τη φορολόγηση των χωραφιών των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα εξεταστεί πρόταση για ειδικό αφορολόγητο με χαμηλότερους συντελεστές.

Σε ό,τι αφορά στα υποθηκευμένα ακίνητα στις τράπεζες, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση για 383.000 ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να πληρώνουν στεγαστικό δάνειο, όπως επίσης και για τα κλειστά διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα που σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι αν δεν ηλεκτροδοτούνται.

Για τους ανέργους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα εξεταστεί η εξαίρεσή τους από το νέο φόρο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να υπάρχει υψηλότερο αφορολόγητο όριο.

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να τεθούν υπόψιν της τρόικα η οποία και θα έχει το τελικό λόγο για τον ενιαίο φόρο ο οποίος πρέπει να αποφέρει, πάση θυσία, ετήσια έσοδα της τάξης των 3,2 δισ ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα