ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ «ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ» ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτης καθορίζει τη χρήση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων στα εκλογικά κέντρα.

Υπό προϋποθέσεις και κάτω από συγκεκριμένους κανόνες επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων.

Αναλυτικότερα στην απόφαση επισημαίνεται ότι χρήση τέτοιου είδους εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων, επιτρέπεται μόνο μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις και κατά τις παρακάτω ώρες:

α) Από 19.00 – 22.00 την προηγούμενη

από τη συγκέντρωση ημέρα.

β) Από 11.00-13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης.

γ) Μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης, και

δ) Δέκα πέντε (15) λεπτά της ώρας μετά τη λήξη της συγκέντρωσης.

Τις παραπάνω ώρες επιτρέπεται η εκφώνηση μόνο συνθημάτων. Και σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η χρήση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε ώρες κοινής ησυχίας.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, σε εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα  εφόσον γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα ή σχολεία. Ο βαθμός της έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 D.B. στην πηγή εκπομπής.

Τέλος απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, κάθε μορφής, από εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των κομμάτων ή των συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων κατά την παραμονή και την ημέρα των εκλογών.

Μάλιστα στην απόφαση η οποία δημοσιεύεται και σε ΦΕΚ διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε περίπτερα που θα παραχωρηθούν από τους δήμους. Η απαγόρευση ισχύει ακόμα και αν σε κάποιο από αυτά χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εκλογικού κέντρου.

Η σχετική απόφαση έχει αποσταλεί προς τα συναρμόδια υπουργεία, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα κόμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα