Ορόσημο η 15η Ιανουαρίου για την Eurobank

Την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι της 15 Ιανουρίου έχουν θέσει ως στόχο η διοίκηση της Eurobank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κυβέρνηση. Από σήμερα ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για την διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει τη συμφωνία ξένων επενδυτών για την κάλυψη της αύξησης με όρους αγοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή απόφαση για την επιτάχυνση των διαδικασιών

για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank συνδέεται με την πίεση των Ευρωπαίων για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα το μνημόνιο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την μεταβίβαση σημαντικού ποσοστού μετοχών της τράπεζας σε ιδιώτες επενδυτές.

Η αύξηση κεφαλαίου θα κυμανθεί περί τα 2 δις. ευρώ. Το ακριβές ύψος θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας που θα προσδιοριστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το stress test που διενεργεί η BlackRock. Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχει το 95,2% των μετοχών της τράπεζας «ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα συμμετέχει στην αύξηση μόνον στην περίπτωση που μέρος της αύξησης δεν καλυφθεί από ιδιώτες.

Στελέχη της Eurobank υπογραμμίζουν ότι η έναρξη της διαδικασίας ήταν απαραίτητη προκειμένου οι επαφές που πραγματοποιούνται με ξένους επενδυτές να λάβουν επίσημη μορφή. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της τράπεζας είχε σειρά επαφών με επενδυτές στην Ευρώπη και την Αμερική όπου διαπιστώθηκε το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Barclays Bank, η Deutsche Bank και η JP Morgan Securities ενεργούν ως διεθνείς συντονιστές της συναλλαγής.

Αν η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές τότε η συμμετοχή του ΤΧΣ από 95% σήμερα θα συρρικνωθεί στο 50%. Ωστόσο, το νέο μειωμένο ποσοστό θα αναφέρεται σε μια τράπεζα με πρόσθετα 2 δισ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί το πρώτο και πλέον αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια.

Χθες η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,58 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες κατά 7,18% ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στα 3,13 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου η Eurobank απέκτησε το υγιές τμήμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank. Με τις εξαγορές αυτές ο νέος όμιλος απασχολεί 20.115 εργαζόμενους και διαθέτει συνολικό δίκτυο 1.261 καταστημάτων με παρουσία σε 7 χώρες. Το συνολικό ενεργητικό του ομίλου ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις της τράπεζας τα 48 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις ανέρχονται σε 41,7 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα