ΟΣΚΑΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η πιο «κινηματογραφική» Παρασκευή του χρόνου ξεκινάει με την παρουσία του Φιλίπ Φαλαρντό, ο οποίος με αφορμή την προβολή, της υποψήφιας για Όσκαρ, ταινίας του «Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ», παραδίδει δωρεάν μαθήματα σινεμά, στο cafe του βιβλιοπωλείου Ιανός.

Της Χαράς Ιωάννου

Μπορεί το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote να οδεύει προς το τέλος του αλλά οι ταχύτητες δεν πέφτουν! Η Παρασκευή είναι μία από τις πιο δυνατές ημέρες της διοργάνωσης, γεμάτη ερωτικές ιστορίες, εκκεντρικούς χαρακτήρες, αστείες καταστάσεις και αληθινά γεγονότα, δίπλα στα αφιερώματα στις καλύτερες στιγμές από το παρελθόν του σινεμά.

Δέκα χρόνια μετά το «Yossi and Jagger» και την τεράστια συζήτηση που άνοιξε στην πατρίδα του, το φοβερό παιδί του ισραηλινού σινεμά, ο Εϊτάν Φοξ, επιστρέφει με το άτυπο σίκουελ «Γιόσι» (19:30, Δαναός 1) και επικεντρώνεται στο ίδιο ακανθώδες για την κοινωνία του θέμα: τον έρωτα μεταξύ δύο ανδρών. Και πάλι οι αντιδράσεις έδειξαν ότι πρόκειται για μια ιστορία, μια σχέση που δεν είναι όλοι έτοιμοι να ακούσουν, και γι’ αυτή ακριβώς την αδικία που επιμένει, μιλά η εξαιρετική αυτή ταινία.

Ο Λόρενς του «Laurence Anyways» (21:30, Δαναός 1), από την άλλη, δεν είναι γκέι αλλά αποφασίζει να γίνει… γυναίκα και να ζήσει με την κοπέλα του τη ζωή που πάντα ονειρευόταν! 80s νοσταλγία, αψεγάδιαστη αισθητική και μεγαλόστομες δηλώσεις από το enfant terrible του παγκόσμιου σινεμά, Ξαβιέ Ντολάν, αλλά και μια ερμηνεία-έκπληξη από τον Μελβίλ Πουπό.

Η «Myra Breckinridge» (00:30, Δαναός 1), από την άλλη, είναι απλώς μια απολαυστική επίθεση στο καλό γούστο και κάθε υποψία λεπτότητας, μια ιστορία προϊόν του αξεπέραστου μυαλού του Γκορ Βιντάλ για το ομώνυμο βιβλίο που ενέπνευσε την ταινία. Μέρος του αφιερώματος του φεστιβάλ στο camp, η «Myra» είναι ίσως και η πιο ηθελημένα εξωφρενική επιλογή του τμήματος, και έχει βάλει στόχο να σκανδαλίσει και τους πιο ατάραχους!

Το Odeon Όπερα ξεκινά με ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ το οποίο εξετάζει το φαινόμενο λεκτικής, συναισθηματικής και σωματικής παρενόχλησης παιδιών από συμμαθητές τους και τις μερικές φορές τραγικές συνέπειές του… Το «Bully» (18:00, Odeon Όπερα 1

)προκάλεσε τεράστιες συζητήσεις στις ΗΠΑ για την ειλικρινή του ματιά πάνω στις σχέσεις των παιδιών σε αυτήν την ηλικία, που αποκαλύπτει με φρίκη ότι δεν είναι όλα τα παιδιά άγγελοι.

Συγκινητική είναι και η συνέχεια, με το «Κόντρα Στον Τοίχο» (20:15, Οdeon Όπερα 1) να αφηγείται την τρυφερή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο άνδρες που εξελίσσεται σε σφοδρό έρωτα. Ένα ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο με ζεστασιά και μελαγχολία, που υπερβαίνει τα στερεότυπα μας απλής γκέι ταινίας και αποτυπώνει την αλήθεια του έρωτα.

Στο «Μόνη Μου» (22:30, Odeon Όπερα 1) η 17χρονη Γκαέλ απελευθερώνεται από τον απαγωγέα της, ο οποίος την κρατούσε κλεισμένη σε ένα υπόγειο από όταν εκείνη ήταν 9 ετών. Τώρα μπορεί πια να χαράξει τον δικό της δρόμο – θα τα καταφέρει; Και αν η βάση της ιστορίας αυτής είναι ψυχολο

Keywords
Τυχαία Θέματα