Ουγγαρία: στο δρόμο των «δημοσιονομικά ενάρετων»

Από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που καταφέρνουν να αναπτύσσονται ακόμα, η Ουγγαρία ξεκίνησε το 2013 με θετικές προοπτικές. Για να ενισχύσει αυτές τις προοπτικές, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε νέα μείωση των επιτοκίων. Είναι η δέκατη συνεχής μείωση, που φέρνει το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, ιστορικό χαμηλό για την Ουγγαρία.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα επιτόκια στην Ουγγαρία μειώθηκαν κατά 2,5%. Όλα δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Στόχος να ενισχύσει τις κυβερνητικές προσπάθειες να κρατήσει την χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, έστω και οριακά, τον πληθωρισμό κοντά στο 3% και το έλλειμμα κάτω από το 3%. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να μπει στο κλαμπ των «δημοσιονομικά ενάρετων» της Ευρώπης, όπου σήμερα ανήκουν μόλις 7 (Γερμανία, Σουηδία, Φιλανδία, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία, Εσθονία και Μάλτα) από τις 27 χώρες της Ένωσης και να πετύχει έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν παραμείνει υπό επιτήρηση, η Ουγγαρία κινδυνεύει να χάσει μέρος από τα κοινοτικά κονδύλια. Για να μειώσει το έλλειμμα, η ουγγρική κυβέρνηση έχει επιβάλλει μία σειρά φόρων, ο τελευταίος εκ των οποίων αφορά τα διαφημιστικά έσοδα των μέσων ενημέρωσης.
Η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή των μεγαλύτερων δικτύων της χώρας. Το RTL Klub, που ανήκει στο γερμανικό όμιλο RTL, χαρακτήρισε το φόρο «ανήκουστο» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και απείλησε να αποχωρήσει από την Ουγγαρία.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα