Αντιρατσιστικό καταθέτει (και) ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η πρόταση νόμου που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση τυγχάνει επεξεργασίας ήδη εδώ και ημέρες από την ΕΕΚΕ (Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) του κόμματος, με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» χθες από τη συνεδρίαση του άτυπου 9μελούς οργάνου, ενώ σήμερα αναμένεται

να επικυρωθεί από την Κονοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Κατά την εισήγησή του στην Κ.Ο. του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα επιτεθεί μόνο στη ΝΔ για «διολίσθηση στα ακροδεξιά» αλλά και στους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι «πήγαν πάσο» στην πρωτοβουλία Σαμαρά να μπλοκάρει οριστικά το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ενώ θα «καρφώσει» τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη επειδή από χθες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η ενδοκυβερνητική διαφωνία περί το αντιρατσιστικό δεν πρόκειται να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης.

Για τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προϊδέασε χθες η «σκιώδης υπουργός» Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, μιλώντας στο ΑΠΕ, εξαπέλυσε επίθεση στην Αγίου Κωνσταντίνου και την Ιπποκράτους. Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντοπούλου καταλόγισε στους ελάσσονες εταίρους «επικοινωνιακό παιχνίδι» και επισήμανε χαρακτηριστικά, ερωτηθείσα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ: «Προσωπικά είμαι πολύ δύσπιστη και επιφυλακτική απέναντι σε αυτού του τύπου τα επικοινωνιακά παιχνίδια». «Είναι άλλωστε τόσο θερμές οι διαβεβαιώσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα ώστε θα ήταν αστείο να πιστέψει κανείς οτιδήποτε άλλο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παρά τις λεκτικές διακηρύξεις είναι απολύτως πρόθυμες δυνάμεις να θυσιάζουν τις αξίες και τα δικαιώματα για τη συμμετοχή στην εξουσία», κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Διαφωνίες για το ν/σ Ρουπακιώτη

Συν τοις άλλοις, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι, αν καταθέσουν εκείνοι πρόταση νόμου για το αντιρατσιστικό, τότε θα μπει στην ημερήσια διάταξη της Βουλής πρώτα εκείνη και μετά η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Μ’ άλλα λόγια, βάσει των προνομίων που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, αν συζητηθεί πρώτα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά η κοινή πρόταση των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τότε θα πρέπει οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους και όχι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως, στην κατάθεση ξεχωριστής αντιρατσιστικής πρότασης οδήγησαν και οι διαφωνίες ορισμένων στην Κουμουνδούρου ως προς το ενδεχόμενο στήριξης της πρότασης νόμου των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, χθες, η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέδειξε, με σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα iskra.gr, την διαφωνία με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο λόγος για εκτενές άρθρο με τίτλο «Πιρουέτες με φόντο ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο-φάντασμα», στο οποίο υποστηρίζεται ότι «οι δυνάμεις του βρόμικου κυβερνητικού τόξου επιχειρούν να στήσουν μεταξύ τους, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «φάντασμα», διαχωριστικές γραμμές, τις οποίες να καταστήσουν κυρίαρχες γενικότερα στην πολιτική ζωή, μεταθέτοντας και παραμερίζοντας όσο είναι δυνατόν το θεμελιώδη άξονα αντιπαράθεσης μνημόνιο και προοδευτική ανατροπή του, μέσα στον οποίο τα κυβερνητικά συνεταιράκια αλλά και η Χρυσή Αυγή του αντεργατικού βάθους, αισθάνονται απελπιστικά άβολα». Στο ίδιο κομμάτι διατυπώνονται βαριές κατηγορίες κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αφού ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει: «Οι κεντροαριστερές μεταλλάξεις του κυβερνητικού τόξου, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν, πίσω από ένα «αντιρατσιστικό» προπέτασμα καπνού, να δείξουν ότι διαχωρίζονται από την «ακροδεξιά» ΝΔ, την ώρα που όλοι μαζί οι κυβερνητικοί συνέταιροι καταργούν την καρδιά και τον πυρήνα και αυτής ακόμα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Μ’ άλλα λόγια, η πλευρά Λαφαζάνη θεωρεί ότι τυχόν στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση νόμου των δύο κυβερνητικών εταίρων θα καταργούσε τον διαχωρισμό επί τη βάσει του άξονα «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», κάτι που για την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απευκταίο…

Keywords
Τυχαία Θέματα