ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

Να σταματήσουν οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από την κουρδική αυτόνομη περιοχή του Ιράκ στην Τουρκία ζητά η κυβέρνηση του Ιράκ.

 Σκοπός είναι η εξόρυξη και διάθεση του αργού, να γίνεται αποκλειστικά από την κυβέρνηση της Βαγδάτης, καθώς η αυτόνομη περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα. Συνεπώς, ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλι αλ Ντάμπαχ χαρακτήρισε «παράνομη» την εξαγωγή πετρελαίου από το Κουρδιστάν προς την Τουρκία.

Σημειωτέον

ότι η Τουρκία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε την εισαγωγή αργού πετρελαίου με πέντε με δέκα βυτιοφόρα καθημερινά από την βόρεια περιοχή του Ιράκ και ότι ο όγκος αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 100 με 200 βυτιοφόρα την ημέρα.

Ωστόσο, στην απάντησή του ο Αλι αλ Ντάμπαχ υπογραμμίζει ότι: «Κάνοντας αυτό η Τουρκία συμμετέχει στο λαθρεμπόριο ιρακινού πετρελαίου και βάζει τον εαυτό της σε μια θέση που δεν επιθυμούμε από έναν γείτονα με τον οποίο έχουμε ευρεία και μεγάλα συμφέροντα» και προειδοποίησε ότι: «Αυτό το θέμα θα επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά τις οικονομικές, οι οποίες θα πληγούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα