Παγκόσμια ημέρα κατά του Πάρκινσον

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου, μέλη του Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος κατεβαίνουν στους δρόμους, προκειμένου να ενημερώσουν την κοινωνία σχετικά με τη νόσο.

Σύμφωνα με το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εμφανίζεται στην ηλικία των 50-60 ετών ενώ η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία και προσβάλλει το 1% – 2% όλων όσοι είναι άνω των 65 ετών. Αυτό το γεγονός καθιστά την Πάρκινσον μία από τις τέσσερις πιο συνηθισμένες

νευροεκφυλιστικές νόσους των ηλικιωμένων και την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά τη νόσο του Alzheimer. Όμως, στο περίπου 10% των ασθενών η διάγνωση γίνεται πριν από τα 50 έτη. Υπάρχει και η νεανική μορφή της νόσου, που εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών, που αποτελούν και το 5-10% του συνολικού αριθμού των ατόμων με Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Λέγοντας νευροεκφυλιστική διαταραχή, εξηγεί το ΑΜΠΕ, εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα, που παράγουν μία χημική ουσία, την ντοπαμίνη, η οποία σχετίζεται με την κίνηση, πεθαίνουν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να χάνεται σταδιακά η αρμονία στην κίνηση. Η ακριβής αιτία δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστή. Συνήθως αρχίζει με ένα τρέμουλο (τρόμο) στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα κινητικά συμπτώματα, όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ασθενούς.

Τα συμπτώματα

Η ισορροπία και στάση του σώματος μπορεί να επιδεινωθούν με την πρόοδο της νόσου. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες δυσκολίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με κίνηση, όπως ο πόνος, οι διαταραχές του ύπνου και η κατάθλιψη – γνωστά και ως «μη κινητικά συμπτώματα». Η δυσκολία στην επικοινωνία είναι συχνή επειδή επηρεάζονται με τον καιρό η ομιλία, η γλώσσα του σώματος και η γραφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα