ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ, ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Τη δική του προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης θα κάνει από σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που παίρνει την τρίτη κατά σειρά διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Την ίδια ώρα, ωριμάζει η ιδέα ριζικών αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ.

Στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου περνά σήμερα η τρίτη κατά σειρά διερευνητική εντολή  και έχει ήδη διαμηνύσει

ότι θα κάνει τη δική του προσπάθεια για εξεύρεση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης.

Έχοντας ήδη προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ως την μόνη κατά την άποψή του εφικτή λύση, χθες πρόσθεσε μία ακόμη εναλλακτική επιλογή. Μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων (πιθανώς της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων), εφόσον βεβαίως μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα βήματα που θα γίνουν θα είναι προς τα μπρος. Η λύση πάντως δεν βρέθηκε χθες, και η διερευνητική εντολή περνά στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, που λίγο αργότερα, σε κατʼ ιδίαν συζήτησή του με συνεργάτες του, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Εντωμεταξύ, θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στις 12 το μεσημέρι, ενώ για αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του. Πέραν της εκτίμησης των εξελίξεων, και στα δύο όργανα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα των εκ βάθρων αλλαγών στο κόμμα, για τις οποίες ήδη συζητά ο κ.Βενιζέλος. Ενδεικτικό είναι ότι σε χθεσινές συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του κόμματος πέραν της γνώμης τους για το αν θα έπρεπε να επιμείνει μέχρι τέλους στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ρώτησε να μάθει αν σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, θα πρέπει να πάνε με το ΠΑΣΟΚ ή με …κάτι άλλο.

Ήδη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο μίας νέας «ιδρυτικής διακήρυξης» που θα αντικαταστήσει αυτή του Σεπτεμβρίου του 1974, ενώ εισηγήσεις δέχεται και για επίσπευση του ιδρυτικού συνεδρίου που είχε προαναγγελθεί για την 3η Σεπτέμβρη 2012. Πέραν της αλλαγής στη σύνθεση της ηγετικής ομάδας του κόμματος, πιθανώς και σε εκείνη του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και την αντικατάσταση του σημερινού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις για «επανίδρυση» του κόμματος, με αλλαγή ακόμα και στο όνομα και τα σύμβολά του. Του έχουν προτείνει δε, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, να εμπλουτίσει τις λίστες του κόμματος με νέα ονόματα, αλλά και να αφαιρέσει εκείνα στενών συνεργατών, αλλά και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, που εκτιμάται από μερίδα στελεχών, ότι βάρυναν στην καταψήφιση του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία εισήγηση πάντως, δεν φέρεται να υιοθετείται προς ώρας από τον πρόεδρο του κόμματο

Keywords
Τυχαία Θέματα