ΠΑΚΕΤΟ 130 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Για την  ανάγκη ενός πακέτου ανάπτυξης που θα αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και συνολικού μεγέθους 130 δισ. ευρώ, θέλουν Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το πέρας της συνάντησής του με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας σήμερα στην Ρώμη.

«To 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ πρέπει να διατεθεί για την ανάπτυξη ενώ

πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί για την σταθεροποίηση των αγορών και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας», δήλωσε ο  Φρανσουά Ολάντ.  Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Επιπλέον ανέφερε  ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την θέσπιση και την εφαρμογή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ο οποίος θα πρέπει να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό.

Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στα ευρωομόλογα τόνισε ότι δεν θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να εκδοθούν.

«Θεωρώ ότι τα ευρωομόλογα είναι μια επιλογή (…), αλλά όχι σε 10 χρόνια. Εφόσον υπάρχει μια ένωση, τα ευρωομόλογα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε και  επεσήμανε πάντως ότι προτού τα ευρωπαϊκά κράτη παραδώσουν την κυριαρχία τους σε μια κεντρική αρχή στις Βρυξέλλες χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Και η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να σταλεί το μήνυμα πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνει το Ευρώ το νόμισμά μας. Θα αγωνιστούμε. Έχουμε επαρκή μέσα για την σταθερότητα και την αλληλεγγύη. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουμε για την απασχόληση. Θα διαθέσουμε το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για ανάπτυξη, με στήριξη των επενδύσεων» είπε και πρόσθεσε.

«Στηρίζουμε τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Χρειάζεται μια πολιτική συνοχής, ώστε να πούμε: «θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα από την κρίση», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, θα συνεχίσει να υφίσταται…Πριν από δέκα χρόνια, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν εκείνες που παρέκκλιναν από τους κανόνες του Ευρώ και χρειάσθηκε πολύς καιρός για να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία του, την οποία δεν αμφισβήτησαν , πρώτοι, Έλληνες και Πορτογάλοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ο οποίος τόνισε ότι «το ευρώ αποτέλεσε το αποτέλεσμα μιας μη αναστρέψιμης διαδικασίας”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα