Πάνω από 3.100 ακίνητα του δημοσίου βγαίνουν στο «σφυρί»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Επτά είναι οι μνηστήρες του ΟΠΑΠ και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), παραλαμβάνει απόψε τις δεσμευτικές προσφορές των τελικών επενδυτικών σχημάτων τα οποία διεκδικούν το 33%.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης περιμένει πολλά από αυτόν τον διαγωνισμό και όπως είπε χαρακτηριστικά: «η τράτα έρχεται και φέρνει καλή ψαριά για τον ΟΠΑΠ» και συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα

στον διαγωνισμό», ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα 500-600 εκατ. ευρώ.

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, μαζί με εκείνη των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του φετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο πρέπει να εισπραχθούν συνολικά 2,557 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η δαμόκλειος σπάθη των πρόσθετων μέτρων.

«Εισιτήριο» για την τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ έχουν πάρει 7 υποψήφιοι επενδυτές. Πρόκειται για τη βρετανική BC Partners, την Emma Delta των Γιώργου Μελισσανίδη – Jiri Smejc, την Primrose Treasure Limited (θυγατρική της κινεζικής Fosun international), το αμερικανικό fund Third Point, την κοινοπραξία της γερμανικής Gauselmann με την ισραηλινή Playtech και τον όμιλο Κοπελούζου, την Intralot και το Texas Pacific Group Capital.

Ύστερα από ζυμώσεις, συμπράξεις αλλά και έντονες κόντρες πολλών ημερών, εκτιμάται ότι στην τελική μάχη θα ριχθούν, όμως, δύο σχήματα. Ως κεντρικός παίκτης στο ένα από τα σχήματα αυτά εμφανιζόταν ως αργά χθες το βράδυ η BC Partners και στο άλλο η Emma Delta.

Για την άλλη κρίσιμη φετινή αποκρατικοποίηση, αυτή της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, η προθεσμία υποβολής των τελικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ λήγει στις 29 Απριλίου.

Την ίδια ώρα 3.151 «φιλέτα» του δημοσίου αξιολογούνται προς αξιοποίηση» από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του Αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό, μεγάλα αγροτεμάχια, οικόπεδα στρατοπέδων πάρκα και κάθε λογής άλλα ακίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα