Παπαδόπουλος: Το μνημόνιο μας κράτησε στην ευρωζώνη, έχει όμως εκπνεύσει

«Η κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του μνημονίου, αλλά περιορίστηκε μόνο σε αυτό και σε κανέναν καίριο τομέα δεν έχουμε δει την προσωπική της σφραγίδα» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ Νέοι Φάκελοι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος.

Σημείωσε ότι το μνημόνιο εφαρμόστηκε, γίνανε περικοπές, αλλά δεν έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και εκτίμησε ότι πλέον έχει εκπνεύσει, προβλέποντας ότι η χώρα θα βγει από το ευρώ και δεν θα επιζήσει στην ευρωζώνη, αν δεν γίνει υπέρβαση.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μεταρρυθμίσεις «βαφτίστηκαν» οι διευθετήσεις σε ακίνδυνα πεδία, προσθέτοντας ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έγινε προσπάθεια αληθούς εφαρμογής.

Εκείνο που χρειάζεται η χώρα για να ανακάμψει, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι να έχει επί επτά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 5%, ώστε να μπορεί να έχει διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος άσκησε και κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι οικοδομούν αδικαιολόγητη αισιοδοξία, επειδή κρατήθηκε η χώρα στο ευρώ, αλλά πλέον χρειάζεται άλλο σχέδιο.

Πάντως, εκτίμησε ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει στο ευρώ, αλλά δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο μνημόνιο και είπε ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει πολύ μεγάλη αναγνώριση στην ιστορία που κράτησε την χώρα στο ευρώ.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «αυτή η Ευρώπη και αυτή η Ευρωζώνη δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν με το σημερινό τρόπο».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, είπε ότι η χώρα έχει καχεκτική οικονομία και δεν έχει «αεροδιάδρομο» για ανάπτυξη και τόνισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να είναι παραγωγικές.

Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι κάνει προσπάθεια να αντέξει τη λαίλαπα της κρίσης που χρεώθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα